Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Podpowiadamy, jak przygotować pyszne i niezwykle popularne w Polsce rogale marcińskie. W Poznaniu wypieka się je już od XIX wieku! Nierozerwalnie związane są z dniem św. Marcina, czyli 11 listopada. To właśnie wtedy smakołyki z bakaliami pojawiają się najczęściej na cukierniczych i sklepowych półkach. Zachęcamy cię do wypróbowania naszego przepisu i podzielenia się z najbliższymi samodzielnie upieczonymi rogalami. Choć proces wydaje się być skomplikowany, to zapewniamy, że smak ci to wynagrodzi!
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4593
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418039
Przepis dnia
Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...
Odsłon: 4593
Puszysty sernik z dodatkiem mleka w proszku rozpływa się w ustach. Cieszy się...
Odsłon: 418039
Składniki
Ciasto: Mąkę wymieszaj z drożdżami. Uwaga! Jeśli używasz świeżych – przygotuj rozczyn. Jak to zrobić? Do niewielkiego naczynia (np. miski lub garnuszka) rozkrusz drobno drożdże, zasyp cukrem i zalej mlekiem (koniecznie letnim). Wymieszaj całość tak, aby drożdże się rozpuściły. Dodaj mąkę i dokładnie wymieszaj (by nie było grudek). Przykryj ścierką i odstaw w ciepłe miejsce na ok. 15-25 minut. Rozczyn powinien urosnąć. Do mąki i drożdży, dodaj resztę składników i przemieszaj dłonią. Pod koniec dodaj 30 g roztopionego masła. Następnie krótko wyrabiaj ciasto, tak żeby się połączyło (ale zachowało lepką konsystencję). Z ciasta uformuj prostokąt, owiń je folią spożywczą i włóż do lodówki na min. godzinę. Po tym czasie, schłodzone ciasto wyjmij z lodówki. Rozwałkuj w prostokąt o wymiarach 15 x 30 cm, gdzie 15 cm to szerokość (krótsze boki stanowią górę i dół ciasta – prostokąt ma wydawać ci się na blacie „pionowy”). Na cieście rozsmaruj pozostałe masło (czyli 195 g), ale tak, by pozostawić z każdej strony około pół centymetra suchej powierzchni (tworzy się taka nieposmarowana ramka). Złóż 1/3 ciasta, chwytając od góry i kierując je do środka. Następnie złóż dolną część ciasta tak, aby zakryła pierwszą. Sklej brzegi ze sobą i odwróć ciasto o 90 stopni, by wałkowanie nie sprawiało ci trudności. Rozwałkuj ciasto na prostokąt o wymiarach 25 x 17 cm, ale pamiętaj, żeby nie podsypywać zbyt dużej ilości mąki – to może wpłynąć na smak i jakość twoich rogali. Ciasto złóż ponownie na trzy części, owiń folią spożywczą i włóż do lodówki na ok. 45 minut. Cały proces wałkowania i składania ciasta według wyżej wspomnianej metody powtórz jeszcze trzy razy. Tym razem chłódź je jednak przez 30, a nie 45 minut. Po trzecim wałkowaniu, złożone ciasto owiń ponownie folią i włóż do lodówki na min. pięć godzin. My polecamy jednak chłodzić je całą noc. Ciasto wyjmij z lodówki dopiero na 25 minut przed robieniem rogali.
Nadzienie: Przygotowanie farszu do rogali rozpocznij o sparzenia maku i orzechów. Zalej je gorącą wodą i po ok. 15 minutach odcedź, a następnie odsącz z nadmiaru wody. Mak, orzechy i migdały zmiel, najlepiej dwukrotnie w maszynce. Masę marcepanową zmiksuj z cukrem pudrem i dodaj zmielony mak, orzechy, migdały, a także skórkę z pomarańczy i okruszki z biszkoptów. Wymieszaj dokładnie całość. Do masy dodaj śmietanę – uważaj jednak, by masa nie stała się zbyt rzadka. To właśnie ten składnik wpływa na konsystencję nadzienia. Najlepiej więc najpierw dodać jedną łyżkę śmietany i zobaczyć, czy masa nie jest już odpowiednio zwarta.
Złożenie ciasta: Kolejny krok to połączenie przygotowanego ciasta z nadzieniem. Rozwałkuj ciasto na posypanym mąką blacie. Ciasto powinno przybrać kształt prostokąta o wymiarach 65 x 34 cm. Przetnij prostokąt na pół, wzdłuż dłuższego boku, a każdy z powstałych pasków dodatkowo – na 12 trójkątów. Na trójkątach z ciasta ułóż nadzienie (pamiętaj, aby zostawić mały odstęp od brzegów, żeby rogale nie rozkleiły się przy pieczeniu). Podstawę trójkąta zawiń na masę, pośrodku wykonać drobne nacięcie, delikatnie odegnij na zewnątrz i zawiń rogala. Przygotuj dwie blachy i ułóż na nic papier do pieczenia. Zwinięte rogale połóż na blachach, zachowując między nimi odstępy. Przykryj ścierką i pozostaw na ok. godzinę. Powinny dwukrotnie zwiększyć swoją objętość. Po tym czasie rozsmaruj na rogalach mieszankę jajka i mleka (najlepiej pędzelkiem, żeby zrobić to dokładnie). Włóż do piekarnika i piecz w temperaturze 180 stopni przez ok. 25-30 minut. Rogale powinny nabrać złotego koloru. Na koniec, chwilę przed wyjęciem rogali z pieca, przygotuj lukier. Cukier puder wymieszaj z gorącą wodą. Upieczone rogale wyłóż na kratkę i gdy są jeszcze ciepłe – polej lukrem, a następnie posyp posiekanymi migdałami lub orzechami. Twoje rogale marcińskie są już gotowe!