Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Lubicie? U nas znikają jeszcze ciepłe i nie zawsze z lukrem, czasem od razu prosto z blaszki. Rogaliki te są tak pyszne, że na jednym na pewno nie skończysz.
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 857
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Szczególnie dzieci się cieszą. To bardzo przyjemna zabawa.
Odsłon: 852
Karmelowa panna cotta to deser, który łączy w sobie aksamitną konsystencję śm...
Odsłon: 857
Lekka kolacja. Polecam.
Odsłon: 78
Składniki
Drożdże wrzuć do małej miseczki i rozetrzyj z cukrem i śmietaną na gładką masę. Mąkę przesiej przez sitko do miski, następnie wrzuć pokrojone na mniejsze kawałki zimne masło prosto z lodówki. Całość posiekaj szybko nożem, zrób małe wgłębienie i wrzuć całe jajka, dodaj szczyptę soli i wlej drożdże rozrobione z cukrem i śmietaną. Wyrób ręcznie lub przy pomocy miksera gładkie i elastyczne ciasto, odchodzące od rąk, lub misy miksera. Ciasto uformuj w kulkę i zawiń w folię spożywczą, wrzuć do lodówki na 30 min. lub, żeby było szybciej wrzuć do zamrażalnika na 15 min. Schłodzone ciasto podziel na 4 części. Z każdej części uformuj kulę, następnie spłaszcz delikatnie dłonią, po czym rozwałkuj na delikatnie podsypanym mąką blacie na gr. ok. 2 – 3 mm. Każdy okrąg ciasta podziel na 8 lub 16 trójkątów. Na brzegu każdego połóż trochę marmolady i zwiń od brzegu w stronę środka. Końce zawiń tak, by powstał zgrabny rogalik. Tak przygotowane rogaliki układaj na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia, mi wyszły 2 blaszki z wyposażenia piekarnika. Blaszkę wrzuć do nagrzanego piekarnika na 180 °C i piecz na złoty kolor 18 – 20 min. na funkcji góra – dół, bez termoobiegu. Gotowe rogaliki posyp cukrem pudrem, lub polukruj i posyp ulubioną posypką. Smacznego!!!