Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
To jedne z moich najbardziej lubianych ciasteczek pieczonych w okresie świąt. Ich smak pamiętam jeszcze z dzieciństwa. To kruche, mięciutkie małe ciasteczka. Przepis jest naprawdę prosty, przygotowanie ciasta łatwe, pieczenie rogalików szybkie, a efekt znakomity. Polecam!
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16821
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 96
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23686
Witam serdecznie :-) Dzisiaj polecam pyszny domowy salceson, zamiast golonki...
Odsłon: 16821
Płynny karmel jako przyprawa do zup i mięs był używany przez naszą babcię. Pa...
Odsłon: 96
Szukasz pomysłu na szybki, domowy obiad, który zawsze się udaje? Ten makaron...
Odsłon: 313
Szybkie i proste babeczki z tartym jabłkiem bez użycia miksera.
Odsłon: 834
Karminadle to nic innego jak zwyczajowa nazwa kotletów mielonych kuchni śląsk...
Odsłon: 23686
Składniki
Mąkę i proszek do pieczenia wsypać do miski, wymieszać, dodać cukier, cukier waniliowy, żółtka, masło oraz orzechy. Wszystkie składniki wyrobić mikserem ustawionym na najniższych obrotach. Ciasto przełożyć na posypany mąką blat, zagnieść. Zawinąć w folię spożywczą, włożyć do lodówki, chłodzić około 2 godzin. ciasto podzielić na 2-3 części, z każdej porcji uformować rulon o grubości palca, pokroić na kawałki o długości około cm. Z kawałków ciasta uformować jeszcze ciecze ruloniki. Ciasteczka układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Rogaliki piec w 180 stopniach, około 10 minut. Rogaliki ostrożnie zsunąć z blaszki na papierze, na którym były pieczone. Oprószyć je cukrem pudrem, pozostawić do wystygnięcia.