Rogaliki topione to ciekawy sposób na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Nie wymagają długiego czasu wyrastania, właśnie dzięki temu, że zostają zanurzone w wodzie. Dzięki temu drożdże pracują wydajniej, a samo ciasto jest nieco inne. Z zewnątrz będzie bardziej kruche i twardsze, dzięki czemu świetnie zamknie wewnątrz ulubiony dżem czy marmoladę.
Rogaliki topione
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 30 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
Dodatkowo:
- ulubiony dżem do nadzienia
- jajko do posmarowania
- cukier puder do posypania
Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 30 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
Dodatkowo:
- ulubiony dżem do nadzienia
- jajko do posmarowania
- cukier puder do posypania

Etapy przygotowania
Mleko powinno być delikatnie ciepłe. Rozrób je z cukrem i drożdżami. Odstaw na 10 minut aż masa zacznie pracować. Masło rozpuść i ostudź.
Do miski przesiej mąkę. Dodaj jajka, jogurt, masło i zaczyn drożdżowy. Zagnieć miękkie i gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do dużego worka foliowego o przeznaczeniu spożywczym. Dobrze zawiąż. Włóż masę w worku do dużej miski wypełnionej zimną wodą. Masa powinna się całkowicie zatopić. Odstaw miskę na ok. 20 minut do wyrośnięcia – ciasto wówczas wypłynie na powierzchnię.
Ciasto wyjmij z worka i podziel na 4 części. Każdą z części rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 3-5 mm. Podziel go jak pizzę na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nałóż po łyżeczce dżemu. Zroluj trójkąty, zaczynając od podstawy, tworząc rogaliki. Delikatnie je wygnij, tworząc półksiężyc. Powtórz czynność z pozostałym ciastem.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Uformowane rogaliki odkładaj na nią, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca między nimi. Zostaw na 20 minut do dalszego wyrośnięcia. Posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz słodkości przez ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjmij rogaliki topione z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Przepis w Waszym wykonaniu (3)


Komentarze do przepisu (3)
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 307

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 117

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 83
Ostatnio komentowane przepisy

Proponujemy danie postne z ziemniaków, które nam zostały z z poprzedniego obi...
Odsłon: 307

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 117

Kotlet z piersi kurczaka w aromatycznej marynacie, w chrupiącej szynce szwarc...
Odsłon: 83



Składniki
- 500 g mąki pszennej
- 200 g masła
- 30 g drożdży świeżych
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki mleka
- 125 ml jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- ulubiony dżem do nadzienia
- jajko do posmarowania
- cukier puder do posypania
Mleko powinno być delikatnie ciepłe. Rozrób je z cukrem i drożdżami. Odstaw na 10 minut aż masa zacznie pracować. Masło rozpuść i ostudź.
Do miski przesiej mąkę. Dodaj jajka, jogurt, masło i zaczyn drożdżowy. Zagnieć miękkie i gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do dużego worka foliowego o przeznaczeniu spożywczym. Dobrze zawiąż. Włóż masę w worku do dużej miski wypełnionej zimną wodą. Masa powinna się całkowicie zatopić. Odstaw miskę na ok. 20 minut do wyrośnięcia – ciasto wówczas wypłynie na powierzchnię.
Ciasto wyjmij z worka i podziel na 4 części. Każdą z części rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 3-5 mm. Podziel go jak pizzę na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nałóż po łyżeczce dżemu. Zroluj trójkąty, zaczynając od podstawy, tworząc rogaliki. Delikatnie je wygnij, tworząc półksiężyc. Powtórz czynność z pozostałym ciastem.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Uformowane rogaliki odkładaj na nią, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca między nimi. Zostaw na 20 minut do dalszego wyrośnięcia. Posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz słodkości przez ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjmij rogaliki topione z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.
Pyszotka:)
Świetny przepis :) Pyszne rogaliki :)
Pyszności.;)