Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rogaliki topione to ciekawy sposób na wykorzystanie ciasta drożdżowego. Nie wymagają długiego czasu wyrastania, właśnie dzięki temu, że zostają zanurzone w wodzie. Dzięki temu drożdże pracują wydajniej, a samo ciasto jest nieco inne. Z zewnątrz będzie bardziej kruche i twardsze, dzięki czemu świetnie zamknie wewnątrz ulubiony dżem czy marmoladę.
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 10685
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 4800
Wariacja o hiszpańskim omlecie, czyli jednej ze słynniejszych hiszpańskich pr...
Odsłon: 912
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 9122
Nie ma Święt Bożego Narodzenia bez piernika. Bardzo ważny jest miód dodawany...
Odsłon: 1350
Składniki
Mleko powinno być delikatnie ciepłe. Rozrób je z cukrem i drożdżami. Odstaw na 10 minut aż masa zacznie pracować. Masło rozpuść i ostudź.
Do miski przesiej mąkę. Dodaj jajka, jogurt, masło i zaczyn drożdżowy. Zagnieć miękkie i gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę i włóż do dużego worka foliowego o przeznaczeniu spożywczym. Dobrze zawiąż. Włóż masę w worku do dużej miski wypełnionej zimną wodą. Masa powinna się całkowicie zatopić. Odstaw miskę na ok. 20 minut do wyrośnięcia – ciasto wówczas wypłynie na powierzchnię.
Ciasto wyjmij z worka i podziel na 4 części. Każdą z części rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm i grubości ok. 3-5 mm. Podziel go jak pizzę na 8 trójkątów. Na podstawę każdego trójkąta nałóż po łyżeczce dżemu. Zroluj trójkąty, zaczynając od podstawy, tworząc rogaliki. Delikatnie je wygnij, tworząc półksiężyc. Powtórz czynność z pozostałym ciastem.
Blaszkę do pieczenia wyłóż papierem do pieczenia. Uformowane rogaliki odkładaj na nią, pozostawiając ok. 2 cm wolnego miejsca między nimi. Zostaw na 20 minut do dalszego wyrośnięcia. Posmaruj rogaliki roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 180 st. Celsjusza. Piecz słodkości przez ok. 15-20 minut do uzyskania złotego koloru. Wyjmij rogaliki topione z piekarnika i ostudź. Przed podaniem posyp je cukrem pudrem.