Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Zbliża się połowa listopada, więc w cukierniach – nie tylko w Poznaniu! – królują rogale świętomarcińskie. Wielkopolska tradycja podbiła serca (a właściwie – podniebienia) Polaków w różnych zakątkach kraju, bo drożdżowe rogaliki z białym makiem, bakaliami i posmakiem marcepanu są po prostu obłędnie smaczne. Certyfikowane rogale przygotowuje jedynie około 100 producentów. I nie ma w tym nic dziwnego, biorąc pod uwagę, że to złożony, pracochłonny proces. Prościej jest wybrać się w dzień św. Marcina do Wielkopolski, niż upiec rogale samodzielnie. Co nie znaczy, że nie można zaspokoić chrapki na oryginalny specjał podobnym przysmakiem. Kruche rogaliki z marcepanem przygotujesz błyskawicznie i bez pudła!
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47712
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165580
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 381
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 99
Przepis dnia
Kotlet Herkulesa powstaje dzięki połączeniu aromatycznych składników marynaty...
Odsłon: 47712
Znudziły ci się już ziemniaki i inne pomysły obiadowe? Zapiekanka makaronowa...
Odsłon: 165580
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 381
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 99
Składniki
Zmiel migdały w blenderze na gładką masę. Połącz ją z cukrem pudrem i likierem Amaretto. Zagnieć ręcznie lub zmiksuj, stopniowo dodając wodę. Masa powinna być zwarta i dość twarda, ale plastyczna. Pod koniec zagniatania dodaj rodzynki i drobno posiekane orzechy. Gotową masę włóż na co najmniej godzinę do lodówki.
Połącz twaróg, mąkę i rozdrobnione masło. Zagnieć na jednolite ciasto. Podziel na dwie równe części, owiń folią spożywczą i także odłóż na co najmniej godzinę do lodówki.
Porcję schłodzonego ciasta rozwałkuj na podsypanej mąką stolnicy. Podziel nożem na 8 trójkątów (jak pizzę). U podstawy każdego nałóż łyżeczkę masy marcepanowej. Zawiń trójkąt w rogalik, szczelnie zaklejając rogi. Tak samo postąp z drugą porcją ciasta. Rogaliki ułóż na wyłożonej papierem do pieczenia blasze. Wstaw do piekarnika nagrzanego do 180°C. Piecz przez 25-30 minut.
Gdy rogaliki z marcepanem całkowicie wystygną, oprósz je cukrem pudrem.