Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 22
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 12
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 22
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 12
Składniki
Żółtka oddziel od białek. Białka ubij na sztywno z cukrem pudrem, dodaj najpierw żółtka, a następnie kakao wymieszane z sodą. Masę przełóż na papier do pieczenia, równo rozprowadź.
Piecz przez 5-8 minut w piekarniku rozgrzanym do temp. 180 st. C.
Wyjmij z pieca i przełóż na arkusz papieru do pieczenia oprószonego cukrem pudrem. Zdejmij papier z wierzchu i lekko zroluj.
Mleko wymieszaj mikserem w rondlu z żółtkiem, cukrem waniliowym i mąką. Następnie podgrzewaj, ciągle mieszając, aż masa zgęstnieje, wystudź.
Masę wymieszaj z miękkim masłem i podziel na dwie części. Do jednej dodaj 2 łyżki cukru pudru, do drugiej łyżkę cukru pudru i kakao, wymieszaj.
Ciasto rozwiń i posmaruj najpierw jasnym, a następnie ciemnym kremem. Delikatnie zroluj i odłóż na godzinę do lodówki.