Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada z malowanym biszkoptem, kremem z mascarpone i galaretkowym serduszkiem.Takie dwie rolady zrobiłam jednocześnie, dla moich najbliższych.
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2091
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 165
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1087
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1188
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12037
Ach, cóż to jest za chleb..... Na zakwasie, z mnóstwem ziaren i miodem. Nie w...
Odsłon: 2091
Pieczeń podana z kaszą i surówką z kapusty pekińskiej.
Odsłon: 165
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1087
Sajgonki w nieco zdrowszej wersji. Zamiast smażyć, upiekłam je w piekarniku....
Odsłon: 1188
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12037
Składniki
Wcześniej namalować wzorki na papierze do pieczenia, zostawiając 1/4 niemalowaną.
Obrócić papier i delikatnie natłuścić.
masa na wzorek- Rozetrzeć miękkie masło z cukrem pudrem, mąką, białkiem i barwnikiem. Przygotować rożek papierowy w który powkładać masę. Dobrze rożek zawinąć i zabezpieczyć.
Końcówkę rożka minimalnie obciąć i malować wzorki. Na tą natłuszczoną stronę a wykałaczką wyrównać.
Delikatnie postukać blaszką 30x40 cm. i schłodzić w lodówce.Można to zrobić wieczorem.
biszkopt-Białka ubić ze szczyptą soli i po trochu dodawanym cukrem.Miksując dodawać po żółtku. Przesiewać tam mąkę z proszkiem do pieczenia. Jednocześnie mieszać ale już łopatką, dolewając też olej.Teraz wyjąć blaszkę z lodówki i delikatnie wylać ciasto "łyżka za łyżką". Wyrównać górę.
Piec ok.15 min.w 175 *C. Po wyjęciu z piekarnika, obkroić boki przy blaszce. Przykryć ściereczką i deską i obrócić.
Delikatnie ściągać papier z biszkoptu. Starać się nie uszkodzić wzorków.
Odstawić biszkopt do wystygnięcia.
Odkroić minimalnie boki przy wzorku i odkroić tą część nienamalowaną. Będzie zbędna, bo za mała na przykrycie rolady.
Upiec drugi biszkopt ale w węższej blaszce i bez wzorków. Ja robiłam jednocześnie dwie rolady to upiekłam w tej samej blaszce.Wyciąć pas na przykrycie rolady, będzie to spód rolady.
Przygotować keksówki półokrągłe. Ja takich nie miałam, to zrobiłam półokrągłe rynienki z grubszych podkładów na torty.
Ułożyć papier z biszkoptem w tej rynience, stroną z wzorkiem do dołu.
galaretka-Galaretki rozpuścić w przegotowanej gorącej wodzie. Ostudzić i przelać do jakiegoś naczynia, ja przelałam do zafoliowanej keksówki. Zrobić to wieczorem i schłodzić przez noc w lodówce.
Wyjąć galaretkę z folią na deskę.
Wykrajać foremką serduszka.
Układać jedno obok drugiego, górą w dół.
krem-Żelatynę rozpuścić w gorącej wodzie i ostudzić do ciepłego.Śmietankę ubić z serkiem i cukrem pudrem. Na koniec dolewać letnią żelatynę i krótko zmiksować. Wylać na biszkopt w tunelu. Rozprowadzić tak, żeby było wgłębienie na galaretki.
Zaraz ułożyć rządek galaretkowych serduszek, brzuszkami do dołu.
Krem drugi zrobić taki sam i pokryć dokładnie galaretki. Krem robiłam w dwóch etapach, bo bałam się że za szybko mi zastygnie i nie zdążę ułożyć galaretek.
Przykryć przygotowanym pasem z biszkoptu. Całość schłodzić kilka godzin w lodówce, najlepiej na całą noc.
Roladę obrócić na deskę i zdjąć zabezpieczenia.
Odkroić boki rolady.
Przełożyć na paterę. Kroić ostrym nożem w plastry.