Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
smaczna i lekka :)
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 89
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16463
Pyszny sos waniliowy, który może urozmaicić wiele deserów. Począwszy od naleś...
Odsłon: 89
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 16463
Składniki
Oddzielamy białka od żółtek, białka ubijamy na sztywną pianę. W osobnym naczyniu ucieramy żółtka z 4 łyżkami cukru. Dodajemy je do ubitej piany i przesiewamy mąkę. Całość energicznie mieszamy i wylewamy na blaszkę wyłożoną papierem do pieczenia (ja używam takiej z piekarnika). Pieczemy w 180 stopniach przez 15 minut. Rozkładamy na blat ściereczkę i posypujemy ją cukrem pudrem. Jeszcze ciepły biszkopt wykładamy na cukier puder zdejmujemy papier i zwijamy razem ze ściereczką (biszkopt przy zwijaniu nie połamie się).
Odlewamy pół szklanki mleka i mieszamy z 1 łyżką mąki zwykłej i ziemniaczanej. Resztę mleka zagotowujemy razem z cukrem waniliowym. Gdy mleko się zagotuje wlewamy do niego rozmieszaną mąkę, chwilę gotujemy do uzyskania budyniu. Schładzamy. Ucieramy masło i po trochę dodajemy budyń.
Wystudzony biszkopt rozwijamy i smarujemy kremem, na jednym końcu wzdłuż układamy wiśnie. Rolujemy. Zawijamy roladę w folię spożywczą i schładzamy w lodówce ok 3 godz. przed podaniem możemy posypać cukrem pudrem. Smacznego :)