Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Czekoladowa rolada z czekoladowym kremem. Nie jest za słodka, zawiera dużo ciemnej czekolady i gorzkiego kakao;)
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15274
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1290
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1421
Babka zawsze pięknie wygląda na stole. Ze zrobieniem babki maślanej każdy so...
Odsłon: 15274
Pasuje na śniadanko.
Odsłon: 1290
Prosta i szybka w przygotowaniu , smakuje wyśmienicie.
Odsłon: 1421
Składniki
Białka ubić na sztywną pianę, pod koniec ubijania dodając i ubijając łyżka po łyżce cukier. Następnie po żółtku i nadal ubijać. Do masy dodać odłożone wcześniej suche składniki i wsypać startą czekoladę i wymieszać delikatnie szpatułką. Płaską formę u mnie 30x30cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przelać masę, wyrównać. Piec około 12-15 minut w temperaturze 175ºC. Obserwujemy aby nie przesuszyć ciasta. Na blacie rozłożyć czystą ścierkę kuchenną i posypać cukrem waniliowym. Natychmiast po upieczeniu ciasto przełożyć na ścierkę papierem do góry. Zerwać powoli papier, a roladę z ręczniczkiem zwinąć, wzdłuż dłuższego boku. (nie trzymać zwiniętego ciasta zbyt długo, gdyż również może popękać podczas ponownego zwijania już z kremem) Pozostawić w takiej formie do lekkiego przestudzenia.
Krem: Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i lekko przestudzić. Mascarpone przełożyć do miski i wlać czekoladę, wymieszać mikserem do połączenia. Nie każdy radzi sobie ze zwijaniem rolady. Cóż.. Należy próbować aż się uda. Pamiętając aby nie nakładać zbyt dużo kremu i powoli, ciasno zwinąć. Trening czyni mistrza! Przestudzone ciasto rozwinąć i posmarować kremem a następnie z powrotem zawinąć. Roladę przełożyć do lodówki –najlepiej na noc. Również można polać polewą czekoladową.