Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada czekoladowa z waniliową nutką"
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 7
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 274
Idealny dodatek do grilla i nie tylko.
Odsłon: 7
Tarta czekoladowo-malinowa to ciasto, które świetnie sprawdzi się na każdą ok...
Odsłon: 274
Składniki
Krem czekoladowo-orzechowy przełóż do garnka. Dolej śmietanę. Podgrzewaj, aż krem się rozpuści i dobrze połączy ze śmietaną. Wystudź ją, a następnie wstaw do lodówki na noc. Czekoladę połam na kawałki, stop w gorącej kąpieli wodnej.
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij na sztywno, powoli dosypując cukier puder i cukier waniliowy. Pianę z białek ostrożnie połącz z żółtkami. Dodaj obie mąki wymieszane wcześniej z proszkiem do pieczenia. Delikatnie wymieszaj.
Ciasto rozdziel, jedną część wymieszaj z czekoladą i kakao. Blachę z piekarnika wyłóż pergaminem. Jasne i ciemne ciasto przełóż do osobnych szpryc cukierniczych z dużymi otworkami. Wyciskaj na przygotowaną blachę paski jasnego oraz ciemnego ciasta. Biszkopt wstaw do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200oC. Piecz przez 15 minut. Wyjmij, przełóż na ściereczkę posypaną cukrem. Ostrożnie usuń pergamin. Ciasto zwiń wraz ze ściereczką. Odłóż, by biszkopt dobrze wystygł.
Schłodzoną śmietanę wymieszaj z zagęstnikiem. Następnie ubij ją na sztywno. Zimny biszkopt roz wiń. Posmaruj bitą śmietaną. Pozostaw wolne brzegi. Ciasto ponownie zwiń.
Roladę włóż do lodówki przynajmniej na 3 godziny. Przed podaniem ciasto posyp kakao.Źródło: Naj