Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 91
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1347
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 303
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 66
Przepyszny i szybki obiad w dwadzieścia minut.
Odsłon: 91
Ten chleb z dynią może się okazać twoim ulubionym rodzajem pieczywa. Dzięki z...
Odsłon: 1347
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 303
W dniu takim jak dziś szarym , burym i wiejącym naszło mnie na coś pysznego,...
Odsłon: 66
Składniki
Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski przesiać przez sitko mąkę. Dodać resztę cukru, szczyptę soli i jajka . Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i wlać resztę letniego mleka. Wyrobić ciasto przez kilka minut (można wyrabiać mikserem z hakiem). Na koniec dodać masło i dalej wyrabiać przez ok. 15 minut , aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. lukier. gotować cukier z wodą i octem a z pwstanie duża piana z bulkami nie dopuścić do zbrązowienia. Zdjąc z ognia i ucierać powstanie biały gęsty krem.Gotowe.
ciasto podzielić na 3 części. rozwałkowac na kwadraty, posmarować makiem i zawinąc w roladę. Można owinąc pergaminem aby zachowac równy krztałt rolady, ale można bez pergaminu wyłożyć do keksówek i też bedzie dobrze. Piiec w 180 stp. przez 40min. po wyjęciu posmarować lukrem.Można posypać bakaliami.