Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12513
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5256
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5816
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1272
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12513
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5256
Składniki
Przygotować rozczyn: drożdże pokruszyć, dodać 1 łyżkę cukru, 1 łyżkę mąki i połowę letniego mleka, wymieszać, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na 15 minut. Do miski przesiać przez sitko mąkę. Dodać resztę cukru, szczyptę soli i jajka . Gdy drożdże wyrosną dodać do mąki i wlać resztę letniego mleka. Wyrobić ciasto przez kilka minut (można wyrabiać mikserem z hakiem). Na koniec dodać masło i dalej wyrabiać przez ok. 15 minut , aż ciasto będzie elastyczne, gładkie i lśniące. Przykryć ściereczką i odstawić do wyrośnięcia na ok. 1,5 godziny. lukier. gotować cukier z wodą i octem a z pwstanie duża piana z bulkami nie dopuścić do zbrązowienia. Zdjąc z ognia i ucierać powstanie biały gęsty krem.Gotowe.
ciasto podzielić na 3 części. rozwałkowac na kwadraty, posmarować makiem i zawinąc w roladę. Można owinąc pergaminem aby zachowac równy krztałt rolady, ale można bez pergaminu wyłożyć do keksówek i też bedzie dobrze. Piiec w 180 stp. przez 40min. po wyjęciu posmarować lukrem.Można posypać bakaliami.