Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada drożdżowa z makiem i bakaliami"
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 55
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 22
Polecam.
Odsłon: 353
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3620
Zdrowe, smaczne, syte i szybkie śniadanie bez którego nie zaczyna się dnia. J...
Odsłon: 55
tym razem grillowany był kurczak, udko było pyszne, zdecydowanie lepsze niż t...
Odsłon: 22
Polecam.
Odsłon: 353
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3620
Składniki
Drożdże rozetrzyj z ły żką cukru, odrobiną letniego mleka i łyżką mąki. Rozczyn odstaw do wyrośnięcia. W tym czasie na parze ubij 4 żółtka z pozostałym cukrem.
Resztą wrzącego mleka zaparz 1/5 porcji mąki. Dodaj rozczyn, pozostałą mąkę, szczyptę soli, ubite żółtka i całe jajka.
Na koniec dodaj rozpuszczone masło, cukier waniliowy i skórkę otartą z cytryny. Wyrabiaj, aż ciasto zacznie odchodzić od ręki. Przykryj je ściereczką i odstaw w ciepłe miejsce do wyrośnięcia (ciasto powinno podwoić swoją objętość).
Ciasto rozwałkuj na 2 prostokąty. Każdy posmaruj masą makową z puszki. Zwiń rolady, ułóż na blasze, odstaw na około 20 minut do wyrośnięcia. Piecz 50 minut w temp. 200 st.
Makowce wyjmij, pozostaw do ostudzenia. Lukier przygotuj wg przepisu na opakowaniu. Polej strucle, ozdób kandyzowanymi owocami.
20 porcji, czas ok. 90 min; porcja – 320 kcal, cena 1,60 złŹródło: Świat kobiety