Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Proponuje pyszną roladę „Huragan” z truskawkami, borówkami i malinami. Wbrew pozorom jest prosta do przygotowania i pyszna, a domownicy i goście będą zachwyceni.
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 187
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 480
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 50
Polecam. Może być na śniadanie, może być na kolację. Samo dobro.
Odsłon: 187
Pyszne ciasto bez pieczenia, na petitkach, z kremowym, budyniowym nadzieniem...
Odsłon: 480
Makowiec na kruchym cieście z kratką to przepyszne ciasto które zawsze gości...
Odsłon: 50
Składniki
Żółtka oddzielić od białek. Żółtka utrzeć z 50 g cukru. Zmniejszyć obroty miksera i stopniowo dodawać mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia i mlekiem w proszku. Wlać mleko i zmiksować. Na koniec wlać olej i ponownie zmiksować.
Białka ubić na pianę, dodać 60 g cukru i ponownie zmiksować. Odłożyć 3 łyżki piany, a resztę piany dodać do przygotowanej wcześniej masy.
Ciasto podzielić na dwie części. Do jednej części dodać kakao i odłożoną pianę. Całość dokładnie wymieszać. Blachę o wymiarach 25 cm x 35 cm wyłożyć papierem do pieczenia.
Najpierw wylać masę jasną, a nią wylać masę ciemną i równomiernie ją rozprowadzić. Trzonkiem nożna ciasto ponacinać w odstępach 0,5 - 1 cm. Należy zacząć nacinanie wzdłuż dłuższego boku blachy (tego co ma 35 cm) i od brzegu blachy do drugiego brzegu blachy bez odrywania rysować proste linie. Następnie ciasto identycznie ponacinać wzdłuż krótszego boku.
Ciasto piec około 20 – 25 minut w temperaturze 180 stopni. Po upieczenie ciasto wyłożyć na ściereczkę jasną stronę ku górze i zwinąć w roladę zaczynając od krótszego boku. Lekko ostudzoną roladę rozwinąć i posmarować marmoladą. Ponownie ciasto zwinąć w roladę i owinąć folia aluminiową. Ostudzone ciasto wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie zdjąć folię.
Czekoladę rozpuścić wraz z mlekiem. Przygotowaną polewą polać roladę i udekorować owocami i bazylią. Roladę ponownie schłodzić.