Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada jest szybka i łatwa do przygotowania. Z filiżanką aromatycznej kawy smakuje wspaniale.
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 227
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4520
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12252
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5665
Robienie pierników na Święta to cudowna zabawa. Dużo radości sprawia zrobien...
Odsłon: 227
Przepis dnia
Trudno powiedzieć, które pierogi lepsze, te z kiszoną kapustą, czy te ze słod...
Odsłon: 4520
Polecam. Ryby są zdrowe i warto je jeść nie tylko raz w tygodniu.
Odsłon: 12252
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 6947
Święta Bożego Narodzenia to czas pierniczków, pierników i innych smakołyków....
Odsłon: 5665
Składniki
Biszkopt: Białka ubijam na sztywną pianę. Nie przerywając ubijania dodaję cukier oraz żółtka. Następnie dodaję mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Ciasto przelewam na dużą blaszkę (z piekarnika), wyłożoną papierem do pieczenia. Biszkopt piekę około 15 minut w temperaturze 180 stopni.
Na upieczonym, jeszcze ciepłym biszkopcie kładę ściereczkę. Delikatnie zdejmuję papier i zawijam biszkopt w roladę. Razem ze ściereczką odstawiam do przestudzenia.
Dwie galaretki jagodowe rozpuszczam w 2 szklankach wrzątku. Galaretkę wylewam na płaskie, wąskie naczynie. Odstawiam do stężenia. Stężoną galaretkę kroję w podłużne pasy.
Krem: Jagody miksuję blenderem na mus. Mus przelewam do garnka i doprowadzam do wrzenia. Wsypuję galaretki jagodowe. Mieszam i odstawiam do przestudzenia. Schłodzoną śmietanę ubijam na sztywno razem z fixem oraz cukrem waniliowym. Dodaję tężejący mus jagodowy. Miksuję.
Biszkopt rozwijam. Na brzegu kładę pasy galaretki. Ciasto smaruję kremem jagodowym. Zwijam roladę, tak aby galaretka była w środku. Gotowe ciasto oprószam cukrem pudrem i wstawiam na godzinę do lodówki.