Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Rolada kawowo-malinowa"
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 65
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 329
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1625
Zaznaczam,że nie jest to klasyczna wersja zapiekanki rybnej, jaką znam z Angl...
Odsłon: 65
Proste zrazy z szynki wieprzowej z ogórkiem , kiełbasą cebulą i boczkiem wędz...
Odsłon: 329
Polecam Wam dzisiaj brukselkę w innym wydaniu niż robiłam ostatnio. Wyszła py...
Odsłon: 1625
Składniki
Kawę rozpuść w 1 i 1 łyżki wrzątku, wystudź. Białka ubij mikserem na sztywną pianę, pod koniec dosypując cukier. Następnie dodawaj po jednym żółtku i kawę. Na koniec wsyp suche , delikatnie wymieszaj łyżką.
Płaską formę wyłóż papierem do pieczenia. Wylej ciasto i wyrównaj. Piecz ok. 8 minut w temperaturze 180° C.
Ściereczkę kuchenną posyp cukrem wanilinowym. Upieczone ciasto natychmiast przełóż na ściereczkę papierem do góry. Powoli zdejmij papier, a ciasto ze ściereczką zwiń wzdłuż dłuższego boku.
Przygotuj nadzienie. Kawę rozpuść w 1 łyżce wrzątku, wystudź. Śmietankę ubij na sztywno, pod koniec stopniowo dodając cukier puder. Mascarpone zmiksuj z kawą. Partiami dodawaj bitą śmietanę, delikatnie mieszając łyżką.
Ostudzoną roladę rozwiń i usuń ściereczkę. Połowę kremu rozsmaruj na cieście, rozłóż połowę malin i zwiń je z powrotem.
Wierzch rolady posmaruj pozostałym kremem, oprósz kawą lub kakao i udekoruj malinami.
50 minut Porcja: 230 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie