Rolada biszkoptowa z masą kokosową, a właściwie to masa z serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem wiórków kokosowych. Całość pyszna i w miarę szybka do wykonania. Polecam!
Rolada kokosowa
Składniki
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- Na masę kokosową:
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
- serek mascarpone 250 g
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 opakowanie śmietan-fix
- 60-80 g drobnych wiórek kokosowych
Składniki
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- Na masę kokosową:
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
- serek mascarpone 250 g
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 opakowanie śmietan-fix
- 60-80 g drobnych wiórek kokosowych

Etapy przygotowania
Żółtka oddzielamy od białek
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając do nich cukier i proszek do pieczenia
Do ubitych białek dodajemy dokładnie roztrzepane żółtka i mieszamy delikatnie przy pomocy łopatki
Następnie do masy jajecznej dodajemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy
Ciasto przelewamy na dużą blachę ( tą z wyposażenia piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12. Nie można zbyt długo piec, bo rolada będzie pękać przy zwijaniu
Blachę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i po chwili ciasto odwracamy papierem do góry na rozłożoną ściereczkę lub drugi papier do pieczenia. Odrywamy papier z pieczenia i ciasto zwijamy razem z papierem/ ściereczką, ale dość luźno. Pozostawiamy tak do czasu przełożenia masą
Przygotowujemy krem kokosowy. Śmietanka i ser muszą być prosto z lodówki
Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywną masę. Nie można ubijać za długo, bo masa się zetnie. Do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo serek mascarpone i dalej mieszamy ale na wolniejszych obrotach, albo po prostu mieszamy go ze śmietaną za pomocą łopatki silikonowej
Na koniec dodajemy drobne wiórki kokosowe i jeszcze raz mieszamy
Ciasto rozwijamy i nakładamy na niego masę. Rozprowadzamy ją równomiernie zostawiając wzdłuż jednego dłuższego boku wolne ciasto bez masy ( ok 1 cm )
Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku zaczynając od tego boku wypełnionego do końca masą. Roladę zawijamy w ściereczkę lub w papier do pieczenia najlepiej obsypany cukrem pudrem ( rolada nie będzie się przyklejać do ściereczki/ papieru. Końcówka ciasta musi znaleźć się pod spodem rolady
Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki na kilka godzin Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem i ewentualnie wiórkami
Przepis w Waszym wykonaniu (6)


Komentarze do przepisu (6)
Ostatnio komentowane przepisy
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 135

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 348
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 71

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 196
Ostatnio komentowane przepisy
Czas na świąteczne wędzenie.
- Wielkanoc
- Boże Narodzenie
- Polska
- Bez glutenu
- Bez laktozy
- Bez cukru
- Dla dzieci
- Dietetyczne
- Wieprzowina
- Przyprawy
- Kolendra
Odsłon: 135

Mega czekoladowe ciasto z chrupiącą, pistacjową warstwą w dubajskim stylu. Ca...
Odsłon: 348
Bardzo rzadko piekę serniki, bo to niepraktyczne ciasto dla dwuosobowej rodzi...
Odsłon: 71

Galareta wieprzowa z nóżek i golonek to specjalność kuchni tradycyjnej. W róż...
Odsłon: 196


Składniki
- Na ciasto:
- 4 jajka
- 3/4 szklanki mąki
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- pół szklanki cukru pudru
- Na masę kokosową:
- 300 ml śmietanki 30% lub 36%
- serek mascarpone 250 g
- 2 łyżki cukru pudru
- opcjonalnie 1 opakowanie śmietan-fix
- 60-80 g drobnych wiórek kokosowych
Żółtka oddzielamy od białek
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając do nich cukier i proszek do pieczenia
Do ubitych białek dodajemy dokładnie roztrzepane żółtka i mieszamy delikatnie przy pomocy łopatki
Następnie do masy jajecznej dodajemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy
Ciasto przelewamy na dużą blachę ( tą z wyposażenia piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12. Nie można zbyt długo piec, bo rolada będzie pękać przy zwijaniu
Blachę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i po chwili ciasto odwracamy papierem do góry na rozłożoną ściereczkę lub drugi papier do pieczenia. Odrywamy papier z pieczenia i ciasto zwijamy razem z papierem/ ściereczką, ale dość luźno. Pozostawiamy tak do czasu przełożenia masą
Przygotowujemy krem kokosowy. Śmietanka i ser muszą być prosto z lodówki
Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywną masę. Nie można ubijać za długo, bo masa się zetnie. Do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo serek mascarpone i dalej mieszamy ale na wolniejszych obrotach, albo po prostu mieszamy go ze śmietaną za pomocą łopatki silikonowej
Na koniec dodajemy drobne wiórki kokosowe i jeszcze raz mieszamy
Ciasto rozwijamy i nakładamy na niego masę. Rozprowadzamy ją równomiernie zostawiając wzdłuż jednego dłuższego boku wolne ciasto bez masy ( ok 1 cm )
Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku zaczynając od tego boku wypełnionego do końca masą. Roladę zawijamy w ściereczkę lub w papier do pieczenia najlepiej obsypany cukrem pudrem ( rolada nie będzie się przyklejać do ściereczki/ papieru. Końcówka ciasta musi znaleźć się pod spodem rolady
Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki na kilka godzin Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem i ewentualnie wiórkami
Pyszotka:)
Pysznie wygląda :)
Rewelacyjna! Z chęcią spróbuje, bo uwielbiam kokos:)
Rolada bardzo smakowita i kusząca. Wygląda bardzo kusząco i apetycznie.;)
Przepyszne ciasto moje ulubione smaki 😊