Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada biszkoptowa z masą kokosową, a właściwie to masa z serka mascarpone i bitej śmietany z dodatkiem wiórków kokosowych. Całość pyszna i w miarę szybka do wykonania. Polecam!
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 329
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 325
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 166
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 102
To mój ulubiony sposób na przyrządzenie młodej kapusty a zrobienie jej zajmuj...
Odsłon: 329
Marynowana dynia, jest interesującym dodatkiem do różnych dań pod warunkiem,...
Odsłon: 325
Świeże grzyby, prosto z lasu, duszone z cebulką, koniecznie na maśle, z dodat...
Odsłon: 166
Fasola zawiera witaminy A,B,E,C, potas, wapń, fosfor, cynk, żelazo i inne. Po...
Odsłon: 102
Składniki
Żółtka oddzielamy od białek
Białka ubijamy na sztywną pianę dodając do nich cukier i proszek do pieczenia
Do ubitych białek dodajemy dokładnie roztrzepane żółtka i mieszamy delikatnie przy pomocy łopatki
Następnie do masy jajecznej dodajemy partiami przesianą mąkę i delikatnie mieszamy
Ciasto przelewamy na dużą blachę ( tą z wyposażenia piekarnika ) wyłożoną papierem do pieczenia i równomiernie rozprowadzamy
Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni i pieczemy ok 12. Nie można zbyt długo piec, bo rolada będzie pękać przy zwijaniu
Blachę z ciastem wyjmujemy z piekarnika i po chwili ciasto odwracamy papierem do góry na rozłożoną ściereczkę lub drugi papier do pieczenia. Odrywamy papier z pieczenia i ciasto zwijamy razem z papierem/ ściereczką, ale dość luźno. Pozostawiamy tak do czasu przełożenia masą
Przygotowujemy krem kokosowy. Śmietanka i ser muszą być prosto z lodówki
Śmietanę ubijamy razem z cukrem pudrem i śmietan-fixem na sztywną masę. Nie można ubijać za długo, bo masa się zetnie. Do ubitej śmietanki dodajemy stopniowo serek mascarpone i dalej mieszamy ale na wolniejszych obrotach, albo po prostu mieszamy go ze śmietaną za pomocą łopatki silikonowej
Na koniec dodajemy drobne wiórki kokosowe i jeszcze raz mieszamy
Ciasto rozwijamy i nakładamy na niego masę. Rozprowadzamy ją równomiernie zostawiając wzdłuż jednego dłuższego boku wolne ciasto bez masy ( ok 1 cm )
Zwijamy roladę wzdłuż dłuższego boku zaczynając od tego boku wypełnionego do końca masą. Roladę zawijamy w ściereczkę lub w papier do pieczenia najlepiej obsypany cukrem pudrem ( rolada nie będzie się przyklejać do ściereczki/ papieru. Końcówka ciasta musi znaleźć się pod spodem rolady
Tak przygotowaną roladę wkładamy do lodówki na kilka godzin Przed podaniem obsypujemy cukrem pudrem i ewentualnie wiórkami