Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rolada białkowa to dobry sposób na wykorzystanie białek, które zostały nam z innej potrawy lub wypieku.
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2222
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 409
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 823
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17326
Nie przegapcie! Prosty, smaczny i efektowny przepis! Smak umiarkowanie słodki...
Odsłon: 2222
szybki przepis na pizzę:) z tych propozycji wyjdzie około 12 małych porcji
Odsłon: 409
Gorąca i pachnąca zapiekanka makaronowa z dodatkiem brokułów i migdałów smaku...
Odsłon: 823
Śledzie po japońsku to jedna z potraw wigilijnych mojego stołu, ale robię ja...
Odsłon: 17326
Składniki
Białka ze szczyptą soli ubijamy na sztywno, do piany powoli dodajemy cukier puder, następnie mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia. Zmniejamy obroty miksera i dodajemy mak oraz wiórki. Przekładamy ciasto na wyłożoną papierem do pieczenia blache o wymiarach ok 35x35 cm i pieczemy w nagrzanym do 200 stopni C. piekarniku przez ok 20-25 minut. W garnku zagotować mleko z cukrem, cukrem waniliowym i masłem. Po zagotowaniu zdejmujemy z ognia i dosypujemy kaszę manną. Mieszamy i z powrotem stawiamy na ogniu, ciągle mieszając. Gotować do momentu, aż krem lekko zgęstnieje (konsystencja budyniu). Wystudzone ciasto smarujemy przestudzonym kremem, zwijamy jak roladę i owijamy folią spożywczą. Wstawiamy do lodówki na minimum kulka godzin, a najlepiej na całą noc. Po schłodzeniu roladę można polać polewą czekoladową ( u mnie roztopiona czekolada mleczna z łyżką masła).