Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada mandarynkowa w ciemnej polewie"
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 86
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 169
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 68
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 70
Idealna jako dodatek do mięsa i ryby
Odsłon: 86
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 169
Zasmażana młoda kapusta z dodatkiem hiszpańskiej kiełbasy i wędzonej papryki....
Odsłon: 68
Słodki melon oraz słona szynka parmeńska to ciekawe połączenie, które genialn...
Odsłon: 70
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 60 minut
Jajka rozbić, oddzielić żółtka od białek. Białka wymieszać z 3 łyżkami zimnej wody. Ubić na sztywno, porcjami dosypując cukier. Pianę z białek wymieszać z żółtkami. Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypywać do masy jajecznej.
Delikatnie wymieszać ciasto łyżką. Blachę (32x39 cm) wyłożyć pergaminem. Na spodzie rozsmarować przygotowane ciasto. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do temperatury 200°C. Piec przez około 10 minut.
Lnianą ściereczkę kuchenną posypać cukrem. Wyłożyć na nią upieczony biszkopt. Usunąć papier. Ciasto wraz ze ściereczką ciasno zwinąć. Odłożyć do wystudzenia. Wystudzony biszkopt rozwinąć i cienko posmarować marmoladą.
Mandarynki osączyć, pokroić na kawałki. Odmierzyć 100 ml zalewy z mandarynek, wymieszać ją z żelatyną, odstawić, aby spęczniała. Twaróg utrzeć z jogurtem i likierem pomarańczowym na gładką masę.
4. Śmietanę ubić na sztywno. Spęczniałą żelatynę rozpuścić, podgrzewając. Gdy zacznie tężeć, delikatnie wymieszać ją z masą serową, a następnie połączyć z bitą śmietaną. Do tężejącego kremu dodać mandarynki i jeszcze raz wszystko delikatnie wymieszać. Rozsmarować go na biszkopcie. Ponownie zwinąć w roladę przy pomocy ściereczki.
Roladę włożyć do lodówki na około 2 godziny. Polewę stopić według przepisu podanego na opakowaniu. Ciasto oblać polewą. Ponownie włożyć do lodówki na 30 minut.Źródło: Życie na gorąco