Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Efektowna rolada inspirowana smakiem popularnego batonika. Kakaowy biszkopt przełożony masą kajamakową, puszystym mlecznym kremem i udekorowany polewą czekoladową z kawałkami orzechów. Istny raj dla podniebienia! Z pewnością skusi każdego łasucha.
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 124
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 105
Smażona ryba w warzywach i sosie pomidorowym. Można ją przygotować kilka dni...
Odsłon: 124
Nie zawsze mięso jest dobrą alternatywą na obiad. Od czasu do czasu można zr...
Odsłon: 105
Składniki
Białka oddzielić od żółtek i ubić na sztywną pianę. W trakcie ubijania do białek dodawać stopniowo cukier, na koniec po jednym żółtku. Mikser odstawić na bok. Do masy jajecznej dodać przesianą mąkę z proszkiem do pieczenia i kakao. Składniki delikatnie wymieszać łyżką do połączenia.
Gotowe ciasto na biszkopt wylać na blachę piekarnika wyścieloną papierem do pieczenia. Biszkopt piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni (grzałka góra-dół) przez około 12-15 minut.
Upieczony biszkopt wystudzić. Zdjąć papier spod spodu, położyć na czysty arkusz papieru do góry nogami i nasączyć ponczem. Następnie posmarować masą kajmakową po całej powierzchni.
Schłodzoną śmietankę przelać do wysokiego naczynia i ubić na najwyższych obrotach na puszysta pianę. Następnie do bitej śmietany dodać cukier puder i serek mascarpone. Masę ponownie ubić na sztywny krem.
Krem śmietankowy wyłożyć na rozsmarowaną masę kajmakową. Roladę zwinąć w rulon i wstawić do lodówki.
Dwie tabliczki czekolady połamać w kostkę i przerzucić do rondelka. Zalać słodką śmietanką i rozpuścić. Orzechy pokroić i przesypać do rozpuszczonej czekolady. Składniki wymieszać.
Roladę wyjąć z lodówki, polać polewą ponownie wstawić do lodówki do schłodzenia najlepiej na całą noc.