Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna rolada z mielonymi orzechami. Moim zdaniem najlepiej smakuje po upływie 2-3 dni.
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 149
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31336
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 425
Lekkie, puszyste i mięciutkie ciasto drożdżowe. Takie przygotowane własnoręcz...
Odsłon: 149
Doskonała propozycja na sycący, ciepły obiad dla całej rodziny. Można go przy...
Odsłon: 31336
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 425
Składniki
Miękkie masło ucieramy wraz z cukrem pudrem na puch. Następnie, nie przerywając ucierania, dodajemy po 1 żółtku. Stopniowo dodajemy mąkę. Początkowo posługujemy się mikserem, a pod koniec wyrabiamy całość rękoma. Gotowe ciasto powinno być elastycznie i nie powinno kleić się do rąk.
Wyrobione ciasto wałkujemy pomiędzy dwoma, lekko podsypanymi mąką, arkuszami papieru do pieczenia. Wałkujemy na kształt prostokąta, mniej więcej o wymiarach 40x30cm.
Białka ubijamy wraz z ziarenkami z wanilii na sztywno. Stopniowo dodajemy cukier. Na końcu, mieszając szpatułką, dodajemy orzechy.
Gotową masę przekładamy na rozwałkowane ciasto, wyrównujemy. Zawijamy w roladę.
Ostrożnie przenosimy całość do keksówki i wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na około 30-35 minut.
Dodatkowo przed podaniem można roladę oprószyć cukrem pudrem.