Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Polecam roladę z owocami truskawki z kremem truskawkowym.
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Istnieje wiele sposobów na podanie kurczaka, innych niż kotlety. Poniżej pomy...
Odsłon: 328
Dla małych i dla dużych. Polecam.
Odsłon: 2282
Sernik jest kremowy, dostatecznie słodki, przełamany delikatnie kwaskowym m...
Odsłon: 382
Dziś pierwszy raz przedstawiam wam mój przepis na Sernik jaglany na zimno. Bo...
Odsłon: 124
Składniki
Biszkopt: Żółtka ucieramy z połową cukru i cukrem wanilinowym na jasną puszystą masę. Białka ubijamy ze szczyptą soli, pozostałą częścią cukru na sztywną pianę, dodajemy do masy utartej z żółtek, delikatnie mieszamy łyżką, stopniowo dodajemy przesiewając do masy mąkę ciągle delikatnie mieszając. Pomieszaną masę biszkoptową wylewamy na wcześniej wyłożoną papierem do pieczenia dużą blachę, ciasto równomiernie rozprowadzamy w formie. Wstawiamy do nagrzanego piekarnika 180 stopni Celsjusza i pieczemy około 10 - 15 minut. Po upieczeniu przekładamy ciasto na rozłożoną ściereczkę papierem do góry. Delikatnie zdejmujemy papier i zwijamy biszkopt w ściereczkę jak roladę i odkładamy do ostudzenia. W między czasie przygotowujemy krem według instrukcji na opakowaniu, myjemy i osuszamy truskawki.
Wykonanie rolady: Ostudzony biszkopt delikatnie rozwijamy, smarujemy kremem zostawiając około 2-3 cm nieposmarowanego ciasta na końcu biszkoptu. Na posmarowanym kremem biszkopcie układamy pokrojone w plasterki truskawki na całości. Delikatnie zwijamy biszkopt w roladę, przesuwamy na deskę do krojenia. Roladę układamy zwiniętym końcem do dołu.Deskę z roladą wstawiamy do lodówki na kilka godzin w celu zastygnięcia kremu. Po tym czasie wyjmujemy roladę z lodówki, posypujemy całą cukrem pudrem, odcinamy końce, kroimy i konsumujemy. Smacznego!!!