Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rolada wiśniowa"
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1466
Polecam.
Odsłon: 244
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 60
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 256
Pyszne i szybkie kluseczki koperkowe, czyli obiad w 10 minut, najlepiej smaku...
Odsłon: 1466
Polecam.
Odsłon: 244
Przepyszne, proste ciasto na samych białkach. Szybkie w przygotowaniu i bardz...
Odsłon: 60
Zupa, którą przygotowałam, w krajach anglosaskich nazywa się chowder. Chowder...
Odsłon: 256
Składniki
Żółtka ubić z cukrem, białka ze szczyptą soli. Do żółtek stopniowo dodawać mąkę i proszek do pieczenia. Delikatnie połączyć z białkami. Wylać na dno formy wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą. Piec 30 minut w temp. 175°C. Po wyrośnięciu ciasto powinno mieć ok. 1 cm wysokości.
Śmietankę ubić. Połowę wymieszać z cukrem waniliowym, mascarpone i konfiturą (tak, by nie uszkodzić ładnych wiśni). Biszkopt posmarować kremem czekoladowym, a następnie nałożyć masę. Zwinąć w roladę. Resztą ubitej śmietanki obłożyć ciasto. Oprószyć kakao.
Bita śmietana dłużej się utrzyma na roladzie, jeżeli wymieszamy ją ze śmietan-fixem albo z serkiem mascarpone.Źródło: Twoje Imperium