Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z borówkami"
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 129
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 116
Idealny placek na każdą porę roku - do jego przygotowania można wykorzystać d...
Odsłon: 129
Ciasteczka pistacjawe z pistacjami i gorzką czekoladą. Dodałam także herbatę...
Odsłon: 116
Składniki
Oddziel żółtka od białek. Białka ubij powoli dosypując 10 dag cukru i 1 cukier waniliowy. Pianę z białek wymieszaj ze wszystkimi żółtkami. Mąkę przesiej z proszkiem do pieczenia. Porcjami wsypać do masy jajecznej. Ciasto wymieszaj łyżką. Rozsmaruj na blasze (32 x 39 cm) wyłożonej pergaminem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 200°C. Piecz 15 minut.
Lnianą ściereczkę posyp pozostałym cukrem. Wyłóż na nią biszkopt. Usuń pergamin. Ciasto wraz ze ściereczką zwiń, odłóż do wystudzenia. Żelatynę namocz w niewielkiej ilości wody, odstaw, by spęczniała. Borówki opłucz, osącz na sitku, połowę owoców rozgnieć widelcem.
Twaróg utrzyj z resztą cukru oraz drugim cukrem waniliowym. Śmietanę ubij, dodaj do sera. Spęczniałą żelatynę rozpuścić podgrzewając. Ostrożnie połącz z masą serowo-śmietanową. Biszkopt rozwiń. Posmaruj połową kremu i masą owocową. Ciasto ponownie zwiń . Roladę posmaruj pozostałym kremem. Posyp resztą borówek. Włóż do lodówki na 3 godziny.Źródło: Naj