Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna i szybka rolada biszkoptowa z jabłkami sprawdzi się idealnie do kawy i herbaty.
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1769
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18591
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6590
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1168
Lubisz przepisy na ciasta, które można odmierzyć za pomocą łyżki? Jeśli tak,...
Odsłon: 1769
Kopytka jaglane z pomidorowym sosem to świetny pomysł na codzienny obiad. Wyc...
Odsłon: 18591
Kto nie lubi tradycyjnej sałatki jarzynowej? Tym razem proponujemy trochę inn...
Odsłon: 6590
Faworki z piwem są maksymalnie proste i powstają wyłącznie z 3 składników! Wy...
Odsłon: 1168
Składniki
Jabłka obieramy, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półksiężyce. Skrapiamy je sokiem z cytryny, aby nie ściemniały i oprószamy cynamonem. Blachę piekarnika wykładamy papierem do pieczenia i układamy na nim kawałki jabłek obok siebie w małych odstępach.
Z podanych składników na ciasto robimy biszkopt: białka oddzielamy ood żółtek i ucieramy je z cukrem na pianę. Następnie po kolei dodajemy żółtka i kiedy wszystkie zostały wmieszane w masę, wyłączamy mikser. Partiami przesiewamy mąki i delikatnie mieszamy z jajkami. Piekarnik nagrzewamy do 180 stopni (góra-dół). Puszystą masę biszkoptową wylewamy na blachę z jabłkami i rozsmarowujemy równo tak, aby pokryć każdy kawałek jabłka. Blachę wkładamy do piekarnika i pieczemy do zrumienienia przez około 15-20 minut.
Upieczone ciasto wyciągamy z piekarnika i zsuwamy wraz z papierem na blat. Obok rozkładamy czystą lnianą ściereczkę i na niej rozkładamy nowy kawałek papieru do pieczenia (odrobinę większy od ciasta). Kiedy biszkopt lekko przestygnie przekładamy go na ściereczkę i papier wierzchem do dołu i odklejamy papier na którym się piekł (tak aby jabłka były na górze).
Delikatnie, wzdłuż dłuższej krawędzi zwijamy ciasto, pomagając sobie ściereczką. Ciasto podczas zwijania powinno być jeszcze lekko ciepłe, co ułatwi pracę. Uważamy tylko, aby rolada nie popękała. Gotową roladę zawijamy dość ciasno w ściereczkę i papier i pozostawiamy do całkowitego wystudzenia. Możemy udekorować cukrem pudrem lub lukrem.