Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Delikatna rolada z kremem mascarpone i bananami, jest punktem obowiązkowym w menu każdego przyjęcia. Rolada wychodzi niebiańsko puszysta, mięciutka i delikatna, wbrew pozorom samodzielne przygotowanie takiej rolady nie jest trudne. Więcej na blogu www.smacznebodomowe.pl , smacznego !
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2246
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2209
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 677
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 984
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1087
Pyszne i proste do upieczenia ciasteczka owsiane o piernikowym smaku idealne...
Odsłon: 2246
Pączki bez dodatku cukru i bez mąki pszennej. Idealne dla osób na diecie i cu...
Odsłon: 2209
To danie mogę jeść na śniadanie, obiad i kolację. Racuch są mięciutkie, pyszn...
Odsłon: 677
Czerwona kapusta jest skuteczna w leczeniu otyłości i cukrzycy typu 2. Wspier...
Odsłon: 984
Nigdy nie byłam wielką fanką fasoli, ale tym daniem byłam zachwycona! Przepis...
Odsłon: 1087
Składniki
Biszkopt: • Białka oddzielamy od żółtek i wstępnie ubijamy • Następnie dodajemy porcjami cukier (1 łyżka cukru co 30 sekund) ciągle ubijając na wysokich obrotach • Do ubitych białek dodajemy po jednym żółtku ubijając na średnich obrotach • Mąki mieszamy razem z kakao, przesiewamy przez sito i dodajemy porcjami do masy biszkoptowej powili mieszając szpatułką • Masę rozprowadzamy po blaszy wyłożonej papierem i pieczemy przez 14 minut w temperaturze 180, bez termoobiegu • Ciasto po upieczeniu od razu wyjmujemy z piekarnika i przekładamy na papier do pieczenia oprószony cukrem pudrem • Odklejamy papier na którym piekł się biszkopt i zwijamy roladę razem z papierem posypanym cukrem, studzimy około 30 minut
Krem: • Do schłodzonej misy dodajemy zimną śmietankę oraz serek mascarpone • Mieszamy na małych obrotach a następnie dosypujemy cukier oraz fixy do śmietany • Ubijamy na wysokich obrotach do uzyskania sztywnej masy i wkładamy do lodówki na 30 minut Składanie: • Banany obieramy ze skórki, kroimy na mniejsze kawałki i skrapiamy sokiem z cytryny • Rozwinięty biszkopt smarujemy około 2/3 kremu, kładziemy na brzegu kawałki bananów i zawijamy ponownie w roladę • Zwiniętą roladę popsujemy cukrem pudrem, dekorujemy kremem i kawałkami czekolady • Gotową roladę wkładamy na przynajmniej 2 godziny do lodówki