Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszna rolada smakująca jak omlety śmietankowe :)
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15803
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4783
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 494
Nie ma nic pyszniejszego niż miękkie, korzenne, aromatyczne pierniki toruński...
Odsłon: 15803
Przepis dnia
Kremowy sernik rabarbarowy na kruchym spodzie to idealny dodatek do kawy w cz...
Odsłon: 4783
Nauczyłam się ją robić podczas pobytu w Górnej Bawarii w okolicach Monachium....
Odsłon: 494
Składniki
Biszkopt: Oddzielamy białka od żółtek. Białka ubijamy na sztywno z solą i połową cukru pudru. Żółtka rozkłócamy z pozostałym cukrem, mlekiem i oliwą. Łączymy obie masy i dodajemy przesiane mąki. Delikatnie mieszamy.
Blachę o wymiarach około 24x30 cm wykładamy papierem do pieczenia. Wylewamy ciasto, równomiernie rozprowadzamy. Pieczemy ok. 15 minut w temp. 180 stopni. Biszkopt przekładamy na ściereczkę i zwijamy w rulon. Studzimy, usuwamy papier.
KREM: żelatynę rozpuszczamy w 1/3 szklance gorącej wody, studzimy. Mocno schłodzoną śmietanę ubijamy na sztywno, dodajemy cukier puder. Nie przerywając ubijania dodajemy żelatynę.
Mandarynki obieramy. Część bitej śmietany odkładamy do ozdobienia. Resztę równomiernie wykładamy na biszkopt. Na środku układamy obrane mandarynki i zawijamy w rulon. Wierzch ozdabiamy śmietana i cząstkami owoców. Odstawiamy do lodówki do schłodzenia.