Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4868
Placki twarogowe to bardzo smaczne, proste w przygotowaniu danie, które można...
Odsłon: 4868
Składniki
Białka ubijamy na sztywna pianę z cukrem, dodajemy po 1 żółtku , i lekko ubijamy.
Mąkę krupczatkę mieszamy z mąką ziemniaczaną i proszkiem do pieczenia. Wszystko dodajemy do utartych wcześniej jajek , wlewamy sok z 1/2 cytryny i dokładnie mieszamy.
Ciasto wlewamy do wysmarowanej foremki i posypanej bułką tartą , o wymiarach 35X35 cm. Pieczemy w temp.160 * C , przez 20 min.Po upieczeniu wyjmujemy ciasto z formy na ściereczkę , zwijamy i odstawiamy do ostygnięcia.
Rodzynki sparzyć wrzącą wodą , studzimy i mieszamy z jabłkami.Żelatynę moczymy w 50 ml wody przez ok. 15 min.. Resztę wody zagotować , rozpuścić żelatynę i ostudzić.Śmietanę ubijamy z 1/3 szkl. cukru pudru, dodajemy żelatynę , jabłka z rodzynkami i wszystko wymieszać .
Roladę rozwijamy, smarujemy masą jabłkową i ponownie zwijamy. Odstawiamy w chłodne miejsce , np. do lodówki na 1 godz.
Do pozostałego cukru pudru wlać resztę soku z cytryny i ucieramy mikserem.Powstałym lukrem smarujemy roladę . Smacznego ,,,,,