Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczna propozycja deseru, miła dla oka, słodziutka, pycha :)
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Tradycyjnie podany karczek wieprzowy z pysznym sosem chrzanowym, który nadaje...
Odsłon: 5359
Polecam. Mrożone warzywa sprawdzają się w sałatkach.
Odsłon: 229
Polecam, pyszna zupa.
Odsłon: 828
Polecam. Jak babciny.
Odsłon: 941
Zupa grzybowa smakuje mi o każdej porze roku, dlatego w zamrażalniku zawsze m...
Odsłon: 155
Składniki
Ubijamy na sztywno 4 białka z cukrem, dodajemy żółtka, mieszamy. Następnie dodajemy mąkę i proszek do pieczenia, delikatnie łączymy. Do woreczka śniadaniowego wkładamy 3 łyżki ciasta, wsypujemy barwnik i miętolimy w woreczku by dobrze wymieszać. Ucinamy koniuszek torebki i wyciskamy kleksy w kształcie serduszek na wyłożoną papierem do pieczenia blaszkę na rolady.
Resztę ciasta też przełożyłam do torebki śniadaniowej ucięłam koniuszek i wypełniłam resztę blaszki jasnym ciastem. Wstawiłam do piekarnika nagrzanego do 170 stopni i piekłam 20 minut. Po upieczeniu zwinęłam całą roladę razem z papierem i odstawiłam do wystygnięcia.
Żelatynę najpierw namoczyłam w łyżce zimnej wody, potem dolałam wrzątku by było 1/4 szklanki, odstawiłam do przestudzenia. Zimną śmietanę ubijamy, jak jest już prawie ubita dosypujemy szklankę mleka w proszku nadal ubijając, a następnie wlewamy chłodną ale płynną żelatynę. Naszą roladę rozwijamy, smarujemy masą i ponownie zwijamy.
Proponuję masę zrobić z połowy bo jednak tej było za dużo i rolada się ładnie nie zrolowała :) SMACZNEGO