Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Rolada z wiśniówką"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13931
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 39
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10283
Szybka i smaczna
Odsłon: 13931
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 39
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10283
Składniki
Jajka rozbij, oddziel żółtka od białek. Białka ubij z cukrem, połącz żółtkami. Obydwie mąki wymieszaj z kakao i proszkiem. Porcjami domieszaj do masy jajecznej. Ciasto rozsmaruj na blasze przykrytej pergaminem. Piecz 20 minut w temp. 180°C.
Od razu po upieczeniu biszkopt przełóż na ściereczkę, usuń pergamin. Ciasto zwiń ze ściereczką. Wystudź.
Przygotuj krem: czekoladę, połam, stop i przestudź. Masło utrzyj z cukrem pudrem. Porcjami dolej stopioną czekoladę, ciągle ucierając masę. Krem wymieszaj z łyżką wiśniówki. Biszkopt rozwiń. Skrop 3 łyżkami wiśniówki. Posmaruj kremem. Ciasto ponownie zwiń.
Wstaw do lodówki na około 2 godziny. Następnie oblej stopioną polewą czekoladową.Źródło: Naj