Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada ziemniaczana nadziewana szpinakiem"
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 17425
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 818
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4529
Szukasz orzeźwiającej, a zarazem lekkiej przekąski? Nasze roladki z ogórka to...
Odsłon: 17425
Szparagi są bardzo smaczne i pełne cennych dla zdrowia składników. Sezon szpa...
Odsłon: 818
Muffinki ze szpinakiem to wspaniały pomysł na zdrową przekąskę dla całej rodz...
Odsłon: 68
Przepis dnia
Grill w wersji wege? Czemu nie. Te szaszłyki z serem halloumi i cukinią w pik...
Odsłon: 4529
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 380 kcal, cena 1,50 zł
Ziemniaki wyszoruj ugotuj w mundurkach z dodatkiem soli. Odcedź, obierz. Obraną cebulę poszatkuj. Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek, a potem cebulę. Smaż razem kilka minut.
Szpinak przebierz, opłucz. Wrzuć na osobną patelnię z łyżką oleju. Dodaj przeciśnięty czosnek. Duś, mieszając, aż szpinak zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z mą- ką, szczyptą soli i jajkiem. Zagnieć ciasto, rozwałkuj na placek. Rozłóż na nim boczek i szpinak, zwiń roladę. Owiń ją folią spożywczą i włóż do dużego garnka z wrzątkiem. Gotuj 25 minut. Usuń folię. Pokrój roladę, posyp cebulką.
Prażona cebulka
Poszatkuj 4 cebule, oprósz sporą szczyptą soli i odstaw na godzinę. Po tym czasie wymieszaj cebulę z 5-6 łyżkami mąki. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż, mieszając, na złoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową. Osącz z nadmiaru tłuszczu.Źródło: Świat kobiety