Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Rolada ziemniaczana nadziewana szpinakiem"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 162
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 92
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 162
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 92
Składniki
czas ok. 80 min; porcja – 380 kcal, cena 1,50 zł
Ziemniaki wyszoruj ugotuj w mundurkach z dodatkiem soli. Odcedź, obierz. Obraną cebulę poszatkuj. Boczek pokrój w kosteczkę. Na patelni rozgrzej łyżkę oleju. Wrzuć boczek, a potem cebulę. Smaż razem kilka minut.
Szpinak przebierz, opłucz. Wrzuć na osobną patelnię z łyżką oleju. Dodaj przeciśnięty czosnek. Duś, mieszając, aż szpinak zmięknie. Dopraw solą i pieprzem.
Ziemniaki przeciśnij przez praskę, połącz z mą- ką, szczyptą soli i jajkiem. Zagnieć ciasto, rozwałkuj na placek. Rozłóż na nim boczek i szpinak, zwiń roladę. Owiń ją folią spożywczą i włóż do dużego garnka z wrzątkiem. Gotuj 25 minut. Usuń folię. Pokrój roladę, posyp cebulką.
Prażona cebulka
Poszatkuj 4 cebule, oprósz sporą szczyptą soli i odstaw na godzinę. Po tym czasie wymieszaj cebulę z 5-6 łyżkami mąki. Wrzucaj na rozgrzany olej i smaż, mieszając, na złoty kolor. Wyjmuj łyżką cedzakową. Osącz z nadmiaru tłuszczu.Źródło: Świat kobiety