Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rozeta drożdżowa z malinami"
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 90
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 164
Super sałatka na różne okazje.
Odsłon: 90
Szybka w wykonaniu, zdrowa zupa na każdą okazję. Smakuje wspaniale.
Odsłon: 164
Składniki
Do garnka wlej szklankę mleka, lekko je podgrzej. W ciepłym mleku rozpuść drożdże i 2 łyżki cukru. Zaczyn odstaw na 20 minut. Mocno podgrzej jeszcze 150 ml mleka, wymieszaj je z masłem i przestudź. Mąkę wsyp do miseczki, dodaj 8 łyżek cukru, zaczyn drożdżowy oraz jajko. Zagnieć ciasto, powoli dolewając mleko z masłem. Kiedy ciasto zacznie odchodzić od dłoni, przykryj je ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na ok. 45 minut.
Proszek budyniowy wymieszaj z resztą cukru i 100 ml mleka. Pozostałe mleko zagotuj, wlej rozmieszany budyń. Gotuj jeszcze minutę. Przełóż do miseczki, przykryj kawałkiem folii aluminiowej i odstaw od wystudzenia. Migdały zrumień na patelni bez tłuszczu, przesyp na talerzyk, odłóż do wystudzenia.
Wyrośnięte ciasto ponownie zagnieć. Rozwałkuj na placek 30x45 cm na stolnicy oprószonej mąką. Posmaruj budyniem. Posyp migdałami i nierozmrożonymi malinami. Ciasno zwiń.
Rulon pokrój na 12 plasterków. Ustaw je ciasno w tortownicy posmarowanej tłuszczem. Wstaw do piekarnika rozgrzanego do temp. 175 st. Piecz 45 minut. Rozetę oprósz cukrem pudrem.
ok. 75 minut . Wyrastanie zaczynu i ciasta ok. 65 minut. 1 porcja ok. 290 kcal.Źródło: Tina