Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pysze rożki z jabłkami w cieście francuskim i lukrem - idealna i szybka przekąska!
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 10180
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 2056
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 62
Dzisiaj naleśniki przygotowane na świąteczne krokiety z kapustą i grzybami. P...
Odsłon: 10180
Przygotowałam to danie z przepisu Wałek oto link do przepisu; https://smaker...
Odsłon: 2056
Ciasteczka te przygotowałam z przepisu Kulinarneprzygody oto link do przepisu...
Odsłon: 62
Składniki
Jabłka obieramy ze skórki, wycinamy gniazda nasienne, kroimy w kostkę. Do pokrojonych jabłek dodajemy 3 łyżki cukru, mąkę, cynamon i sok wyciśnięty z połówki cytryny. Wszystko razem mieszamy,
Ciasto francuskie dzielimy na 12 kwadratów (z dwóch ciast wyjdą 24 rożki). Nakładamy po łyżce przygotowanych wcześniej jabłek na środek każdego kwadracika. Sklejamy przeciwległe rogi i dociskam widelcem. Układamy rożki na blaszce, nakłuwamy i smarujemy roztrzepanym z wodą jajkiem.
Pieczemy około 20 minut w 180 stopniach (termoobieg).
Wystudzone rogaliki można posypać cukrem pudrem. Ewentualnie można zrobić gęsty lukier i polać je. Na lukier potrzebujemy około 3/4 szklanki cukru pudru i kilka łyżek wody.