Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Smaczny pomysł na "Różowo-żółty tort"
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2835
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 85
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2835
Składniki
Do miski przesiej mąkę, dodaj proszek do pieczenia oraz cukier puder, wymieszaj. Dodaj masło lub margarynę, jajka, mielone migdały, wymieszaj mikserem na jednolitą masę.
Ciasto podziel na dwie części. Do jednej dodaj kilka kropli różowego barwnika, do drugiej żółtego, wymieszaj. Dwie keksówki wyłóż papierem do pieczenia i przelej do nich ciasto. Piecz 25 minut w temperaturze 170° C.
Z mleka i proszku budyniowego ugotuj gęsty budyń. Wystudź. Miękkie masło zmiksuj z cukrem i stopniowo, nie przerywając ucierania, dodawaj do niego po łyżce budyniu.
Wystudzone ciasta przekrój wzdłuż na pół, tak aby z każdego koloru otrzymać po dwa paski. Pasek różowy posmaruj z jednej strony marmoladą i przyłóż do niego pasek żółty. Górę również posmaruj marmoladą.
Żółty pasek połóż na różowym, bok posmaruj marmoladą i przyłóż do niego pasek w kolorze różowym. Wierzch ciasta posmaruj przygotowany kremem. Wstaw do lodówki.
15 minut
Porcja: 195 kilokaloriiŹródło: Świat i Ludzie