Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
efektowne ciasteczka i pyszne o maślanym smaku! a wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane :)
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 948
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 92
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2150
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Witajcie kochani biegnę dziś do was z nowym przepisem na domowe frytki, tak w...
Odsłon: 948
Potrawkę podajemy z ryżem. Każdy ugotuje ryż tak jak lubi, ale podaję także p...
Odsłon: 92
Polecam. To jest dobre.
Odsłon: 2150
Wrzesień pachnie ciastem drożdżowym ze śliwkami.
Odsłon: 4169
Składniki
wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy
dodać żółtka i wkroić zimne masło
zagnieść kruche ciasto (ewentualnie można dodać odrobinę wody)
ciasto rozwałkować (ok2-3 mm) i wykrawać kółka (moje o średnicy 7 cm)
układać 4 kółka tak, aby nachodziły w połowie na siebie (każde kółko posmarować w środku białkiem), a następnie zrolować zaczynając od kółka leżącego na wierzchu (czyli w moim wypadku z prawej do lewej)
rulonik przekroić na pół i stawiać różyczki na płaskiej części, a płatki delikatnie rozchylić (nie za mocno, bo się będą rozpadać w trakcie pieczenia)
włożyć do lodówki w celu schłodzenia
w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st i piec ciasteczka ok 15 min (aż się przyjemnie zrumienią, można posmarować białkiem)