Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
efektowne ciasteczka i pyszne o maślanym smaku! a wykonanie wbrew pozorom wcale nie jest skomplikowane :)
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 166
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 23
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17381
Borówki - jeden z moich ulubionych przysmaków lata. Tym razem użyliśmy ich w...
Odsłon: 166
Soczysta pieczeń ze schabu świetnie komponuje się z ziemniaczkami z ziołowym...
Odsłon: 23
Surówki z kapusty często okraszone są sporą ilością majonezu, co dodaje im pu...
Odsłon: 17381
Składniki
wymieszać mąkę, cukier, cukier waniliowy
dodać żółtka i wkroić zimne masło
zagnieść kruche ciasto (ewentualnie można dodać odrobinę wody)
ciasto rozwałkować (ok2-3 mm) i wykrawać kółka (moje o średnicy 7 cm)
układać 4 kółka tak, aby nachodziły w połowie na siebie (każde kółko posmarować w środku białkiem), a następnie zrolować zaczynając od kółka leżącego na wierzchu (czyli w moim wypadku z prawej do lewej)
rulonik przekroić na pół i stawiać różyczki na płaskiej części, a płatki delikatnie rozchylić (nie za mocno, bo się będą rozpadać w trakcie pieczenia)
włożyć do lodówki w celu schłodzenia
w tym czasie nagrzać piekarnik do 200 st i piec ciasteczka ok 15 min (aż się przyjemnie zrumienią, można posmarować białkiem)