Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Pyszne ciasteczka o wyjątkowym kształcie róży, zachwycą wszystkich. Wyglądają bardzo efektywnie i smakują wyśmienicie. Bardzo proste w wykonaniu i bardzo szybko się je robi, a z talerza znikają jeszcze szybciej.
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 693
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13311
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 542
Tradycyjna, wyjątkowa śląska zupa, która jest zdrowa, pełna smaku i sycąca, i...
Odsłon: 693
Bardzo smaczna, a zarazem rozgrzewająca i pożywna zupa na każdą okazję.
Odsłon: 409
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13311
Nie pytajcie dlaczego tak się nazywa, bo to w zasadzie jest mało istotne. Waż...
Odsłon: 542
Składniki
Jabłka kroimy na pół, usuwamy gniazda nasienne i kroimy w cienkie półplasterki.
Do 1/2 litra wrzątku dolewamy sok z cytryny. Mieszamy i wkładamy do niego jabłka, aby troszkę zmiękły. Kiedy jabłka zmiękną odcedzamy je i studzimy.
Ciasto kroimy w 1,5 cm plastry. Paski ciasta obsypujemy cukrem i cynamonem. Plasterki jabłek układamy na cieście tak aby lekko na siebie zachodziły, a część ze skórką wystawała około 1.5 cm nad warstwą ciasta.
Plastry ciasta z jabłkiem zwijamy dość luźno.
Powstałe róże smarujemy roztrzepanym jajkiem.
Ciastka układamy na wyłożonej papierem do pieczenia blaszce w niewielkich odległościach.
Ciastka pieczemy w piekarniku nagrzanym do temp. 180'C przez około 15 minut.
Ciastka po upieczeniu powinny mieć złoto - brązowy kolor.
Po upieczeniu studzimy na kratce i posypujemy cukrem pudem.
Smacznego !!!