Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rugelach, czyli żydowskie rogaliki wypiekane z okazji święta Hanukah. Dzięki połączeniu masła z serkiem śmietankowym i mąką ciasto na rogaliki wychodzi cudownie kruche i chrupiące. Rugelach można nadziać dowolnym nadzieniem - powidłami, kremem czekoladowym czy orzechową masą. Przed podaniem warto udekorować deser cukrem pudrem.
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 109
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 62
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 466
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13696
Pomysł na żeberka w marynacie świetny na grila, ale również do piekarnika. Za...
Odsłon: 109
Dzisiaj lekki rosół z drobiu i warzyw podany z ugotowanym makaronem. Polecam
Odsłon: 62
Bardzo smaczne, łatwe i sycące danie. Odkąd zrobiłam ją pierwszy raz, często...
Odsłon: 466
Makaronowa zapiekanka z kiełbasą i pieczarkami
Odsłon: 13696
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta na rogaliki. Do miski przełóż miękkie masło razem z serkiem śmietankowym. Dodaj cukier waniliowy. Składniki utrzyj mikserem z zamocowanym specjalnym hakiem. Następnie do zmiksowanych składników dodawaj stopniowo mąkę.
Gładkie, jednolite ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich owiń folią i wstaw do lodówki na około godzinę.
Przygotuj nadzienie. Masło roztop w kuchence mikrofalowej lub w rondelku na kuchence. Dodaj cukier i cynamon. Składniki wymieszaj.
Z lodówki wyciągnij pierwszy kawałek ciasta. Odwiń go z folii, przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na okrągły placek. Następnie rozwałkowane ciasto pokrój na równej wielkości trójkąty. Na każdym z nich rozsmaruj nadzienie. Zwijaj rogaliki zaczynając od półokrągłej podstawy, kierując się w stronę wierzchołka. Tak samo postępuj z kolejnymi kawałkami schłodzonego ciasta.
Rugelach piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 17-18 minut.