Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rugelach, czyli żydowskie rogaliki wypiekane z okazji święta Hanukah. Dzięki połączeniu masła z serkiem śmietankowym i mąką ciasto na rogaliki wychodzi cudownie kruche i chrupiące. Rugelach można nadziać dowolnym nadzieniem - powidłami, kremem czekoladowym czy orzechową masą. Przed podaniem warto udekorować deser cukrem pudrem.
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 152
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104508
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9039
Kalafior w tym wydaniu polany jest znakomitym, jedwabistym sosem i posypany s...
Odsłon: 152
Pyszna domowa pizza z serem,pieczarkami i szynką.Smak zachwyca gości. Ten prz...
Odsłon: 104508
Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...
Odsłon: 336
Przepis dnia
Lekka warzywna zapiekanka z ziemniakami, cukinią i białym serem. Warto trochę...
Odsłon: 9039
Składniki
Zacznij od przygotowania ciasta na rogaliki. Do miski przełóż miękkie masło razem z serkiem śmietankowym. Dodaj cukier waniliowy. Składniki utrzyj mikserem z zamocowanym specjalnym hakiem. Następnie do zmiksowanych składników dodawaj stopniowo mąkę.
Gładkie, jednolite ciasto podziel na 4 części. Każdą z nich owiń folią i wstaw do lodówki na około godzinę.
Przygotuj nadzienie. Masło roztop w kuchence mikrofalowej lub w rondelku na kuchence. Dodaj cukier i cynamon. Składniki wymieszaj.
Z lodówki wyciągnij pierwszy kawałek ciasta. Odwiń go z folii, przełóż na stolnicę oprószoną mąką i rozwałkuj na okrągły placek. Następnie rozwałkowane ciasto pokrój na równej wielkości trójkąty. Na każdym z nich rozsmaruj nadzienie. Zwijaj rogaliki zaczynając od półokrągłej podstawy, kierując się w stronę wierzchołka. Tak samo postępuj z kolejnymi kawałkami schłodzonego ciasta.
Rugelach piecz w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni przez około 17-18 minut.