Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 711
Rabarbar dobrze sprawdza się w plackach. Polecam.
Odsłon: 711
Składniki
Margarynę ucieramy z cukrem na puch, dodając po jednym żółtku. Następnie wsypujemy mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia, wlewamy mleko i aromat rumowy. Mieszamy.
Dodajemy sparzone, osuszone i oprószone łyżką mąki bakalie (dzięki mące nie opadną na dno ciasta). Białka ubijamy na sztywno ze szczyptą soli i delikatnie, łyżką, łączymy z masą i bakaliami.
Ciasto wylewamy do wyłożonej papierem do pieczenia podłużnej formy na keks o długości 40 cm. Pieczemy 40-50 minut w piekarniku nagrzanym do 180oC. Studzimy.
Sok z cytryny ucieramy z cukrem pudrem. Lukrem polewamy keks i dowolnie dekorujemy.
Wartość odżywcza jednej porcji 166 kcal Białko 5 g/Tłuszcz 23 g/Węglowodany 65 g
Czas przygotowania 60 minut. Cena jednej porcji około 1,10 zł.
<strong> Agnieszka Rybak, Pruszcz Gdański.</strong>Źródło: Rewia