Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Rustykalna tarta"
Szybka i smaczna
Odsłon: 13725
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 21
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10075
Szybka i smaczna
Odsłon: 13725
Smażone udka i pierś z kaczki podane z podpieczonymi, młodymi ziemniakami i u...
Odsłon: 21
Jabłecznik - prosty i wymowny, tak jak samo danie. To słodkie, kuszące ciasto...
Odsłon: 10075
Składniki
Do przesianej mąki wsyp sól oraz cukier, wymieszaj. Dodaj pokrojone w wiórki masło lub margarynę oraz wodę i szybko zagnieć gładkie ciasto. Uformuj z niego kulę, owiń w folię spożywczą, włóż do lodówki na około 60 minut.
Do miseczki wsyp 4 łyżki cukru oraz cynamon, wymieszaj. Jabłka obierz. Usuń gniazda nasienne, pokrój w ćwiartki a następnie w plasterki, skrop sokiem z cytryny. Na koniec posyp cynamonowym cukrem, wymieszaj.
Schłodzone ciasto rozwałkuj na okrągły placek o średnicy ok. 30 cm. Ułóż je na blasze wyłożonej papierem do pieczenia. Spód ciasta posyp bułka tartą oraz pozostałym cukrem, zostawiając ok. 5 cm wolnego ciasta. Rozłóż plasterki jabłek, tak, aby na siebie nachodziły i polej roztopionym masłem. Brzegi ciasta zawiń i posmaruj je roztrzepanym jajkiem.
Piekarnik nagrzej do temp. 180°C, wstaw blachę z tartą, piecz ok. 40 min, aż brzegi ciasta się zrumienią.
(bez czasu oczekiwania): 30 minut Porcja: 230 kilokalorii.Źródło: Świat i Ludzie