Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serbska strucla z makiem to rodzaj ciasta francuskiego. Warstwy drożdżowego ciasta przekładamy dużą ilością masła. Następnie całość rozwałkowujemy jak najcieniej. Kroimy na paski o wymiarach naszej foremki. Przekładamy makiem i pieczemy. Pyszne ciasto do kawki i herbaty.
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15010
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44929
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 748
Kruche ciasto ze śliwkami. Idealne do popołudniowej kawki. Ciasto jest bardzo...
Odsłon: 22662
Marry me chicken (kurczak "wyjdź za mnie") to pyszne i aromatyczne danie z ku...
Odsłon: 15010
Tonkatsu kotlet to chrupiący na zewnątrz i soczysty w środku kotlet schabowy...
Odsłon: 4775
Lekkie ciasto z kiwi bez pieczenia to idealna propozycja na letnie, upalne dn...
Odsłon: 44929
Chrupiące mięsko w wyjątkowym piwnym sosie. Z dodatkiem ziemniaków i ogórka k...
Odsłon: 669
Pyszne, puszyste ciasto marchewkowe z nutą czekolady. * Jeśli wolisz klasyc...
Odsłon: 748
Składniki
Drożdże rozkruszyć do miski. Wsypać 2 łyżki cukru. Zalać cieplym mlekiem i lekko posypać mąką. Nakryć ściereczką na 10- 15 minut, aż rozczyn ruszy. Do drożdży wlać ciepłą wodę i olej. Wsypać mąkę i sól. Zagnieść ciasto, a następnie podzielić na 20 małych kulek. Każdą kulkę lekko posmarować olejem. Zostawić do podrośnięcia w ciepłym miejscu na 10 minut.
Nadzienie makowe: Mielony mak wymieszać z cukrem i cukrem waniliowym. Zalać gorącym mlekiem i dobrze wymieszać. Ewentualnie dodać skórkę pomarańczową. Odstawić do ostygnięcia.
Domowe ciasto francuskie: na stolnicy lekko podsypanej mąką rozwałkować pierwsza kulkę na wielkość talerza. Na grubej tarce zetrzeć masło i posypać wiórkami po placku. Rozwałkować drugą kulkę i nakryć pierwszy placek. Lekko docisnąć. Znowu posypać wiórkami masła. I tak postępować z kolejnymi plackami. Zostawić na 10 minut.
Ciasto rozwałkować tak cienko jak to możliwe. Pokroić na paski najlepiej na wymiar foremki. Prostokątną foremkę wyłożyć papierem do pieczenia. Na dno położyć pierwszy pasek ciasta. Posmarować masą makową i nakryć kolejnym paskiem. Czynność powtórzyć. Na foremkę położyć 5- 6 pasków ciasta. Ostatni pasek nie smarujemy makiem, tylko nacinamy ostrym nożem np. na krzyżyk. Tak, aby podczas pieczenia z ciasta wyszło powietrze.
ajko rozbełtać widelcem i posmarować strudel po wierzchu. Zostawić na pół godziny. Strudel wstawić do nagrzanego piekarnika i piec w temperaturze 200 stopni na złoto przez około godziny. Jeśli zacznie się za bardzo rumienić z wierzchu nakryć papierem do pieczenia.