Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Ciastka w kształcie serc wprost idealne na miły prezent. :D Są jednocześnie miękkie i kruche po upieczeniu.
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Śledzie po białostocku to danie bazujące na składnikach wykorzystywanych pows...
Odsłon: 4471
Taki miodownik uwielbiają wszyscy, pachnący goździkami i cynamonem. W odświęt...
Odsłon: 5905
Sałatka do obiadu. Pasuje i do mięsa i do ryby. Może być też samodzielną prze...
Odsłon: 1367
Po prostu pyszne. Doskonale pasują na wigilijny stół. Dodatki to szprotki, gr...
Odsłon: 12701
Składniki
Drożdże zasypać cukrem. Do przesianej mąki dodać pokrojone w kostkę masło, śmietanę, skórkę z cytryny, żółtko i płynne drożdże z cukrem. Wyrobić ręcznie na jednolite ciasto, rozcierając kawałki masła. Ciasto rozwałkować, na podsypanym mąką stole, na dwa (w miarę równe ;)) prostokąty. Na jednym rozsmarować dżem i przykryć drugim. Przeciąć wzdłuż dłuższego boku, i prostopadle na paski. Każdy pasek naciąć (nie do samego końca) wzdłuż dłuższego boku. Zawijać i zlepiać na dole, tworząc serduszko. Przed pieczeniem posmarować ciastka roztrzepanym białkiem. Piec w 180° na środkowej półce piekarnika ok. 15 minut, do lekkiego zrumienienia. Wyszło mi 16 słodkich serc, ale ilość i czas pieczenia zależy od wielkości serduszek (ciasteczkowych oczywiście :))