Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serduszka są wynikiem nieodpartej chęci zjedzenia delicji. Ponieważ Walentynki tuż tuż, moje delicje mają taki właśnie kształt i do tego są całkowicie wegańskie :)
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Seler często pomijany jest w diecie, a ma on w sobie dużo wapnia i potasu, za...
Odsłon: 84
Dzisiaj dzielę się przepisem na krem śmietankowy z brzoskwiniami z syropu. Pr...
Odsłon: 190
Składniki
Wszystkie składniki na ciasto umieszczam w misce i mieszam do uzyskania jednolitej masy. Blaszkę (25x30 cm) wykładam papierem i wlewam ciasto. Wyrównuję łyżką. Ciasto wstawiam do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 20 minut (do suchego patyczka). W tym czasie rozpuszczam galaretkę (zgodnie z opisem na opakowaniu) i odstawiam do przestygnięcia. Wystudzone ciasto odrywam od papieru do pieczenia, po czym ponownie wkładam papier i ciasto do blaszki. Na ciasto wylewam chłodną galaretkę i całość wstawiam do lodówki.
W tym czasie (galaretka bardzo szybko zastyga) podgrzewam śmietankę sojową, ściągam z ognia i dodaję połamaną czekoladę i 2 łyżki syropu z agawy lub miodu (jeśli czekolada była gorzka). Odstawiam na chwilę, a później mieszam do uzyskania jednolitej polewy. Wyciągam ciasto z lodówki, wykrawam serduszka, układam je na kratce lub na papierze i polewam czekoladą. Całość pozostawiam do zastygnięcia. Serduszka można dodatkowo dekorować. Smacznego