Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Serniczek cytrynowy to prawdziwa uczta dla podniebienia i idealna propozycja na ciepłe dni, kiedy marzysz o czymś lekkim, orzeźwiającym, a jednocześnie nieziemsko kremowym. Ten deser to połączenie klasycznej elegancji sernika z rześkością cytrynowego aromatu. Delikatny, kruchy spód z herbatników lub biszkoptów otula aksamitną, rozpływającą się w ustach masę sernikową. Ten serniczek jest idealny zarówno na uroczyste przyjęcie, jak i na leniwe popołudnie przy filiżance herbaty lub kawy. Dużą zaletą jest także łatwość przygotowywania.
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 822
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8200
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13063
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 401
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 134
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2253
Delikatne pupleciki otulone pysznym pesto , zapieczone w muszlach makaronowyc...
Odsłon: 822
Dzisiaj polecam bardzo proste szybkie kluski śląskie. Kluski śląskie robię dw...
Odsłon: 8200
Dziś obiadek nietypowy bo kapuśniak już gotowy. Jest marchewka i ziemniaki z...
Odsłon: 13063
Dzisiaj placki ziemniaczane w trochę innej odsłonie bo z dodaniem marchewki....
Odsłon: 401
Gulasz z miecznika z warzywami.
Odsłon: 134
Wietnamski rosół z kaczki.
Odsłon: 2253
Składniki
Przygotuj spód. Masło rozpuść i ostudź. Herbatniki rozdrobnij w robocie kuchennym lub ręcznie, za pomocą wałka lub tłuczka do mięs. Połącz je z masłem do uzyskania jednolitej masy.
Masą wylep spód formy o wymiarach 20x20 cm wyłożonej papierem do pieczenia. Wstaw do lodówki na co najmniej 30 minut.
Przygotuj masę sernikową. Utrzyj serek śmietankowy w misce przez 1-2 minuty, aż będzie kremowy.
Dodaj mleko, skórkę z cytryny i sok. Wymieszaj.
W osobnej misce ubij zimną śmietankę na sztywno. Dodaj delikatnie bitą śmietanę do masy serowej i powoli wymieszaj.
Przenieś masę sernikową na zimny już spód i wyrównaj. Włóż całość do lodówki na 8-12 godzin, do dobrego schłodzenia.
Serniczek cytrynowy podawaj na zimno, udekorowany całymi plasterkami cytryn. Przechowuj w lodówce i spożyj w ciągu 3-4 dni.