Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wypróbowany przepis na "Serniczek w morelowe grochy"
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 132
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 78
Jeżeli macie ochotę zafundować sobie zdrowy obiad z eksperymentalnym twistem,...
Odsłon: 132
Sos winogronowy jest świetnym dodatkiem do gotowanych, pieczonych oraz smażon...
Odsłon: 78
Składniki
CZAS PRZYGOTOWANIA: około 75 minut
Czekoladę schłodzić w lodówce i zetrzeć na tarce. Herbatniki pokruszyć w malakserze (albo włożyć do worka foliowego i „przeprasować” wałkiem do ciasta). Masło stopić, przestudzić. Przestudzone masło wymieszać z okruszkami. Spód tortownicy o śr. 26 cm posmarować olejem.
Wylepić przygotowaną masą i posypać startą czekoladą. Wstawić do lodówki na 30 minut.
Morele opłukać pod bieżącą wodą, wytrzeć papierowym ręcznikiem, rozkroić i wyjąć pestki. Serek ricotta utrzeć z twarogiem, cukrem, cukrem wanilinowym oraz sokiem z cytryny. Wsypać proszek budyniowy, utrzeć. Podczas ucierania kolejno wbijać jajka.
Masę serową wyłożyć na ciasteczkowy spód. Rozłożyć połówki moreli – przeciętą stroną do góry. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 175°C. Piec 50-60 minut.
Upieczony sernik wyjąć z tortownicy, przestudzić. Do połówek moreli, w miejsca po pestkach, nałożyć po niewielkiej porcji konfitury.Źródło: Życie na gorąco