Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Wszyscy uwielbiamy serniki w najróżniejszych postaciach. Latem szczególnie chętnie sięgamy po serniki na zimno, które są połączeniem sera lub serka homogenizowanego i galaretki lub żelatyny. Ta wersja sernika na zimno z rabarbarem jest nietypowa, bo podawana w pucharkach. Bardziej przypomina krem niż sernik, ale liczy się przecież smak! Dodatkowo deser nie zawiera żelatyny, dzięki czemu jest zdrowszy niż wersje klasyczne sernika na zimno. Całość jest szybka i prosta w przygotowaniu, idealna na upalne popołudnia. Stanowi świetny zamiennik lodów! Rabarbar przyjemnie orzeźwia i dodaje nutki kwaskowatości, by sernik nie był za słodki.
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4378
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1101
Polecam.
Odsłon: 623
Przepis dnia
Jeśli szukasz dania, które zachwyci swoim aromatem i wyjątkową kremową konsys...
Odsłon: 4378
Polecam. Pasuje na Święta Wielkanocne.
Odsłon: 1101
Polecam.
Odsłon: 623
Składniki
Przygotuj masę rabarbarową. Rabarbar oczyść i osusz. Pokrój go w drobną kostkę i przełóż do garnka. Zasyp cukrem i odstaw na godzinę. Po tym czasie zagotuj go, bez dolewania wody na małym ogniu. Trzymaj na palniku do momentu zgęstnienia. Odstaw garnek i ostudź.
Przygotuj masę serową. W misce ubij mascarpone na niskich obrotach miksera z dodatkiem cukru pudru. Dodawaj po łyżce sera twarogowego, cały czas miksując. Na koniec dodaj startą na tarce laskę wanilii i dobrze wymieszaj.
Do pucharków włóż po ok. 2-3 cm przygotowanego, ostudzonego całkowicie dżemu rabarbarowego. Na to przełóż masę serową. Możesz użyć rękawa cukierniczego.
Sernik na zimno z rabarbarem włóż do lodówki na minimum 2 godziny. Podawaj schłodzony.