Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Doskonały sernik na zimno, delikatny i zarazem bardzo intensywny dla podniebienia.
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
A oto je nie Risotto, ani nie Kaszotto ale ... poznaniackie PYROTTO czyli po...
Odsłon: 307
Składniki
Herbatniki zmielić na drobny piasek. Dodać kakao, margarynę i wymieszać. Spód tortownicy wyłożyć ciasteczka i dokładnie wklepać.. Wstawić do lodówki i chłodzić.
Jajka miksujemy ok.2 minut z cukrem. Następnie stopniowo dodajemy twaróg i mascarpone. Miksujemy do otrzymania jednolitej masy. Dodajemy mąkę i mieszamy. Masę serową dzielimy na dwie nierówne części. Do mniejszej części dodajemy ½ puszki masy kajmakowej. Miksujemy do połączenia składników.
Na schłodzony spód wylewamy masę kajmakową i wstawiamy do rozgrzanego piekarnika. Pieczemy około 30 min. W temperaturze 150 stopni. Po wspomnianym czasie wyjmujemy ciasto z piekarnika i łyżka po łyżeczce dodajemy pozostałą masę serową. Ponownie wstawiamy do pieca i pieczemy około 1 godzinę. Po upieczemy uchylamy drzwiczki piekarnika. Wystudzony sernik wstawiamy na kilka godzin (najlepiej na noc) do lodówki. Boki i wierzch ciasta smarujemy pozostałą masą kajmakową. Na wierzch ciast układamy plasterki bananów. Śmietanę przygotowujemy wg instrukcji na opakowaniu. Po ubiciu dodajemy śmietan fix. Wykładamy bitą śmietanę na wierzch. Ciasto dekorujemy startą czekoladą.