Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis na sernik chałwowy jest wręcz niesamowicie prosty i z powodzeniem może być wykorzystany nawet przez osoby bez dużego doświadczenia w kuchni. Przygotowanie masy polega głównie na zmiksowaniu wszystkich składników i wylaniu na spód. Żaden element tego ciasta nie wymaga pieczenia, co dodatkowo ułatwia gotowanie i znacznie skraca czas przygotowania.
Masa serowa sernika chałwowego to połączenie składników: klasycznego twarogu i serka mascarpone, dzięki czemu całość ma bardzo kremowy smak. Nie może oczywiście zabraknąć najważniejszego produktu - to pokruszona chałwa właśnie powoduje, że deser jest tak niesamowicie słodki i pyszny. Spód sernika to z kolei nic innego jak pokruszone ciasteczka wymieszane z masłem i odrobiną kakao.
Jak w przypadku każdego sernika, najważniejszy jest rodzaj użytego sera. Zawsze najlepiej sprawdza się twaróg tłusty, dzięki któremu masa nie jest sucha i krusząca się. Dodatek mascarpone stabilizuje całość, a mleko skondensowane nadaje przyjemnej słodyczy. Bardzo ważna jest też dobra jakość chałwy, którą dodasz do masy serowej. To właśnie ten składnik sprawia, że możesz w prosty sposób zmieniać smak ciasta. Do wyboru jest chałwa waniliowa, mleczna, kakaowa i wiele innych.
Twaróg tłusty połączony z mascarpone i chałwą może być nieco ciężki, szczególnie wśród innych uroczystych potraw świątecznych. Możesz jednak nieco odświeżyć to ciasto, zamieniając mascarpone na szklankę śmietanki kremówki, ubitej na sztywno i delikatnie wmieszanej do sera. Wszystkie składniki będą idealnie do siebie pasować, a żelatyna zwiąże je w cały deser.
Do przygotowania sernika chałwowego możesz użyć dowolnego rodzaju ciasteczek, które akurat masz w spiżarni. Dobrze sprawdzą się tu zwykłe herbatniki, kakaowe czy nawet pełnozbożowe. Wszystkie składniki należy dokładnie zmiksować z masłem na jednolitą masę, a następnie wyłożyć spód tortownicy i wstawić do lodówki.
Ten sposób wykładania spodu tortownicy masą ciasteczkową sprawdzi się także w przypadku dowolnego innego sernika na zimno z galaretką czy owocami. Po zmieleniu wszystkich składników na gładką masę, odrywaj z niej kule wielkości orzecha włoskiego i wkładaj kolejno do formy. Następnie za pomocą szklanki mocno dociśnij kulę do dna, rozpłaszczając ją. Jeśli spód sernika zbyt mocno klei się do naczynia, posmaruj dno niewielką ilością masła. Po wstępnym wypełnieniu całego dna i brzegów, resztkami wylep szczeliny, naciskając mocno palcami i łącząc ze sobą poszczególne fragmenty spodu.
Po zmiksowaniu ze sobą sera twarogu i mascarpone, pokruszoną chałwę dodaj do całości i ponownie ją zmiksuj. Jeśli lubisz gładką masę, możesz najpierw rozdrobnić ją w robocie kuchennym, a dopiero potem dołożyć do pozostałych składników. Ten przepis na sernik chałwowy jest dość prosty - nawet jeśli nie uda ci się uzyskać idealnej gładkości, nie ma się czym przejmować. Masa serowa i tak dobrze zwiąże dzięki obecności żelatyny, a w cieście będą wyczuwalne całe grudki chałwy, co może być dodatkowym atutem.
Chałwa nie jest jedynym dodatkiem, którego można użyć w tym deserze. Jeśli z różnych przyczyn nie chcesz lub nie możesz jej dodać, spróbuj do sernika na zimno z mascarpone dołożyć jedną z poniższych propozycji:
Choć może trudno będzie wówczas nazwać ten deser sernikiem chałwowym, to powyższe składniki będą bardzo dobrze pasować do reszty i nadadzą masie podobnej, kremowej konsystencji.
Ten przepis na sernik chałwowy podpowiada, że deser można udekorować czekoladą lub karmelem, do których ciasto to świetnie pasuje. Jeśli jednak nie masz czasu na przygotowanie dekoracji, wystarczy pokruszoną chałwę waniliową rozsypać na wierzchu ciasta i gotowe!
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 539
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 180
Prosty przepis na smaczne i zdrowe domowe chrupkie pieczywo. Składa się jedyn...
Odsłon: 539
Prosty, szybki i zdrowy twarożek z pieczonym czosnkiem i nasionami kozieradki...
Odsłon: 180
Składniki
Zmiel ciasteczka w blenderze lub wrzuć je do woreczka strunowego i zmiażdż za pomocą wałka do ciasta. Przesyp pokruszone ciasteczka do miski, dodaj rozpuszczone masło, drobno posiekane orzechy włoskie i kakao w proszku. Dokładnie wymieszaj i przesyp mieszankę do wysmarowanej masłem tortownicy (ok.26 cm). Mocno ugnieć spód sernika (np. dnem szklanki) i wstaw do schłodzenia do lodówki.
Żelatynę zalej ok. 80 ml wrzątku, dokładnie rozmieszaj i odstaw do przestygnięcia. Do misy miksera włóż twaróg, serek mascarpone, mleko skondensowane, pokruszoną chałwę i sok z cytryny. Zmiksuj całość na jednolitą masę, po czym dolej tężejącą żelatynę i przelej masę serową na ciasteczkowy spód. Wyrównaj powierzchnię i włóż tortownicę do lodówki do schłodzenia na 2 godziny, a najlepiej całą noc.
Kremowy sernik chałwowy wyjmij z tortownicy, udekoruj kleksami z rozpuszczonego karmelu i czekolady, po czym podawaj lub włóż do lodówki do ponownego schłodzenia, aby wzory na wierzchu zastygły.