Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Dzisiaj zapraszam na sernik chałwowy z mascarpone. Przy przygotowaniu tego ciasta trzeba się wykazać cierpliwością, ale efekt jest tego wart. Sernik jest nie za słodki, ale bardzo satysfakcjonujący – bogaty w smaku mus idealnie komponuje się z gładką konsystencją charakterystycznej masy z mascarpone. Ten pomysł przypadnie do gustu nie tylko wielbicielom chałwy.
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1304
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 28
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12168
Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...
Odsłon: 1304
Rozgrzewający napój z imbirem, pyłkiem pszczelim, limonką i anyżem. To świetn...
Odsłon: 28
Przepis dnia
Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...
Odsłon: 12168
Składniki
Przygotuj spód sernika. Rozdrobnij ciastka w blenderze lub zgnieć je wałkiem w woreczku strunowym. Dodaj rozpuszczone masło i mieszaj do uzyskania konsystencji mokrego piasku.
Przełóż masę ciastkową do tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia i równo ją rozprowadź. Używając szklanki, ugnieć spód w blaszce. Odstaw do lodówki na czas przygotowania masy serowej.
Dwa listki żelatyny włóż do miski i zalej zimną wodą; odstaw na parę minut.
Używając widelca, rozkrusz chałwę na drobne kawałki.
Ser mascarpone przełóż do miski i ucieraj mikserem na średnich obrotach do uzyskania puszystej masy. Dodaj rozkruszoną chałwę i wymieszaj mikserem do uzyskania w miarę jednolitej masy.
Wyjmij żelatynę z miski i odciśnij nadmiar wody. Rozpuść żelatynę w kąpieli wodnej; uważaj, żeby się nie zagotowała, bo straci właściwości żelujące. Odstaw na chwilę do lekkiego przestygnięcia.
Do żelatyny dodaj parę łyżek masy chałwowej. Zahartowaną żelatynę dodaj do reszty kremu i dokładnie wymieszaj. Tak przygotowany ser wyłóż na ciasteczkowy spód i odstaw z powrotem do schłodzenia.
Przygotuj mus. Tabliczkę czekolady rozpuść w kąpieli wodnej i odstaw na chwilę do lekkiego przestudzenia. Dobrze schłodzoną śmietanę ubij mikserem na sztywną masę; pod koniec ubijania dodaj cukier puder. Do ubitej śmietany dodaj rozpuszczoną czekoladę i mieszaj do uzyskania konsystencji musu. Gotową masę wyłóż na krem chałwowy.
Ozdób sernik wedle uznania, na przykład wiórkami czekoladowymi. Odstaw do lodówki na co najmniej trzy godziny, a najlepiej na całą noc.
Smacznego!