Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Przepis wart wypróbowania: "Sernik cytrynowy"
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3593
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14981
Przepis dnia
Kilka składników i gotowe.... Dodatek czosnku niedźwiedziego sprawia, że smak...
Odsłon: 3593
Czy kotlety z groszku muszą być nudne i bezsmakowe? Oczywiście, że nie! Ten p...
Odsłon: 14981
Składniki
Herbatniki kruszę na pył, dodaję margarynę, mieszam. Dno tortownicy wykładam pergaminem i wylepiam masą z herbatników, uklepuję ją. Boki tortownicy smaruję margaryną i obsypuję bułką tartą.
Żółtka oddzielam od białek i ucieram z cukrami na puch, stopniowo dodaję wystudzone masło, ser, budyń w proszku, mąkę ziemniaczaną, sok z cytryny i aromat. Białka ubijam. Na koniec do masy serowej dodaję żurawinę i pianę, delikatnie mieszam.
Przelewam do formy. Piekę 10 min w temp. 200oC (bez termoobiegu), potem w temp. 160oC ok. godziny.
Sernik studzę w uchylonym piekarniku. Następnie wkładam do lodówki na kilka godz. Przed podaniem posypuję cukrem pudrem.
100 min • Porcja 250 kcal • Koszt porcji 1,80 zł • Przepis na 10-12 porcji
<strong>Katarzyna Janeczko z Zamościa</strong>Źródło: Kobieta i życie