Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sprawdzony przepis na "Sernik cytrynowy"
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 51
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2741
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 198
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 141
Pyszne i bardzo proste tosty francuskie, o smaku maliny i białej czekolady. P...
Odsłon: 42
Solanka bez saletry II jest ulepszoną wersją pierwszej, a boczek pieczony wys...
Odsłon: 51
Naleśniki są elastyczne i nie pękają przy zwijaniu.
Odsłon: 2741
Spontaniczne danie z tego co było pod ręką... Zadowoli każde podniebienie, sz...
Odsłon: 198
Ciasto jest bardzo kruche, wilgotne, niezbyt słodkie, ani za kwaśne, mnie oso...
Odsłon: 141
Składniki
Mąkę przesiej, dodaj miękkie masło i cukier. Posiekaj masło wraz z mąką. Wsyp kakao, wbij żółtko i dodaj szczyptę soli. Zagnieć gładkie, elastyczne ciasto. Gotowe ciasto rozwałkuj, wyłóż nim dół i boki wysmarowanej tłuszczem tortownicy. Ponakłuwaj ciasto widelcem i piecz je ok. 12 minut w temperaturze 200° C.
Przygotuj masę. Jajka rozbij, żółtka utrzyj z cukrem i sokiem z cytryny. Masę przełóż do miski, dodaj twaróg, masło, skórkę otartą z cytryny. Wymieszaj. Dodaj mąkę i pianę ubitą z białek. Wszystkie połącz. Masę wyłóż na ciasto i piecz całość ok. godziny w temperaturze 180° C. Limonkę sparz, pokrój w cienkie plasterki i ułóż na wystudzonym cieście. Udekoruj je też miętą. Przygotuj galaretkę. Gdy stężeje, wylej na sernik.
Czas przygotowania: 90 minut
Cena porcji: ok. 6 zł Kalorie: porcja 240 kcalŹródło: Na żywo