Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik cytrynowy bez spodu to szybki wypiek, który świetnie sprawdzi się na codzienny deser, jak i odświętne przyjęcie. Jest pełny lekko kwaskowatego smaku cytrusów, dzięki czemu wspaniale orzeźwia – idealnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Ciasto składa się jedynie z kilku składników, które znajdziesz w swojej kuchni! Przekonaj się samodzielnie, a z pewnością przygotujesz ten sernik nie raz czy dwa.
średnica formy: 22 cm
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116761
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8002
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1598
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1308
Ciasto Biała Góra to wielowarstwowy deser z lekkiego biszkoptu, chrupiącej be...
Odsłon: 116761
kto lubi grzybową musi tą zupę zrobić. Jest szybka i prosta do zrobienia zupa...
Odsłon: 8002
Przepis pochodzi z niesamowitej książki kucharskiej, napisanej przez śp. Hann...
Odsłon: 3013
Prosta sałatka z makaronu orzo, ananasa, selera naciowego, jajek, szynki, ogó...
Odsłon: 1598
Jest pyszna. Polecam na świąteczny obiad, na spotkanie rodzinne.
Odsłon: 1308
Składniki
W misce utrzyj cukier ze skórką cytrynową, aż powstanie lekko wilgotna, żółta masa.
W osobnej misce utrzyj ser, sól i aromatyzowany cukier na wysokich obrotach, aż całość będzie miała jednolitą konsystencję. Co jakiś czas zeskrobuj resztki ze ścianek naczynia.
Zmniejsz prędkość do średniej i dodawaj po jednym jajku, po każdym dobrze miksując do połączenia.
Dodaj ekstrakt waniliowy, śmietankę i sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Wylej do niej przygotowaną masę serową.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. Celsjusza. Sernik cytrynowy piecz przez 50 minut, aż napęcznieje i będzie lekko drżeć przy potrząśnięciu.
Piekarnik wyłącz i włóż drewnianą łyżkę między drzwiczki. Studź ciasto w ten sposób przez godzinę, a następnie wyjmij sernik i kontynuuj schładzanie w temperaturze pokojowej przez 4 godziny lub całą noc.
Sernik podawaj na zimno, posypany cukrem pudrem.