Kochasz gotować?
Zarabiaj ze Smakerem na dodawaniu przepisów!
Sernik cytrynowy bez spodu to szybki wypiek, który świetnie sprawdzi się na codzienny deser, jak i odświętne przyjęcie. Jest pełny lekko kwaskowatego smaku cytrusów, dzięki czemu wspaniale orzeźwia – idealnie sprawdzi się podczas cieplejszych dni. Ciasto składa się jedynie z kilku składników, które znajdziesz w swojej kuchni! Przekonaj się samodzielnie, a z pewnością przygotujesz ten sernik nie raz czy dwa.
średnica formy: 22 cm
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3570
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 393
W internecie krąży mnóstwo przepisów na śliwkę w czekoladzie , ale ta jest n...
Odsłon: 3570
Kto lubi a kto nienawidzi? z doświadczenia wiem że dla większości jest to zmo...
Odsłon: 393
Składniki
W misce utrzyj cukier ze skórką cytrynową, aż powstanie lekko wilgotna, żółta masa.
W osobnej misce utrzyj ser, sól i aromatyzowany cukier na wysokich obrotach, aż całość będzie miała jednolitą konsystencję. Co jakiś czas zeskrobuj resztki ze ścianek naczynia.
Zmniejsz prędkość do średniej i dodawaj po jednym jajku, po każdym dobrze miksując do połączenia.
Dodaj ekstrakt waniliowy, śmietankę i sok z cytryny. Wymieszaj do połączenia.
Tortownicę o średnicy 22 cm wyłóż papierem do pieczenia i wysmaruj masłem. Wylej do niej przygotowaną masę serową.
Piekarnik rozgrzej do temperatury 160 st. Celsjusza. Sernik cytrynowy piecz przez 50 minut, aż napęcznieje i będzie lekko drżeć przy potrząśnięciu.
Piekarnik wyłącz i włóż drewnianą łyżkę między drzwiczki. Studź ciasto w ten sposób przez godzinę, a następnie wyjmij sernik i kontynuuj schładzanie w temperaturze pokojowej przez 4 godziny lub całą noc.
Sernik podawaj na zimno, posypany cukrem pudrem.